Foto: AFP/Scanpix

Pēc dažas dienas ilgušajiem raķešu uzbrukumiem un uzlidojumiem Izraēla un Gazas sektoru kontrolējošā kustība “Hamas” ir vienojušās par neoficiālu pamieru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pamiers noslēgts ar Ēģiptes starpniecību, bet tā nosacījumi un ilgums nav publiski zināmi, vēsta BBC.

Kopš pirmdienas, kad kaujinieki sāka raķešu apšaudi, Izraēlā ir ievainoti pieci cilvēki. Izraēlas atbildes triecienos Gazā gājuši bojā vismaz seši kaujinieki. Baidoties par turpmākiem uzbrukumiem, abās robežas pusēs slēdza skolas.

Avoti kustībā ”Hamas” paziņoja, ka nevēlas turpināt uzbrukumus, kad ģimenes gatavojas nedēļas nogalē gaidāmajiem musulmaņu svētkiem. Agrāk šajā nedēļā Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu solīja turpināt atbildes triecienus pa kaujiniekiem, kuri ir atbildīgi par raķešu apšaudēm.

Trešdien no Gazas pa Izraēlas dienvidiem izšautas vairāk nekā 70 raķetes, ievainojot piecus cilvēkus. Atbildot uz uzbrukumu, Izraēlas lidmašīnas un tanki apšaudīja raķešu palaišanas vietas Gazas ziemeļos.

”Hamas” militārais spārns ”Izz al-Din Qassam Brigades” apstiprināja, ka ir iesaistīts Izraēlas apšaudīšanā.

Vardarbība notiek laikā, kad reģionu apmeklē Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone, lai mēģinātu iekustināt apturēto Tuvo Austrumu miera procesu. Viņas tikšanās ar aizsardzības ministru Ehudu Baraku tika atcelta, jo pēdējais devās iepazīties ar situāciju uz Gazas robežas. Ceturtdien Eštone tiksies ar pelestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu un premjeru Salamu Fajadu.

”Hamas”, kas pārvalda Gazu, nav iesaistīta miera procesā, kura tiešās sarunas pārtrūka pirms diviem gadiem, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!