Foto: Reuters/Scanpix

Izraēla un Turcija panākušas vienošanos par diplomātisko attiecību normalizāciju, pirmdien paziņoja abu pušu amatpersonas.

Pirms tam ciešās abu valstu attiecības ievērojami pasliktinājās pēc tam, kad 2010. gadā Izraēlas uzbrukumā starptautiskajos ūdeņos Gazas joslas palīdzības kuģim "Mavi Marmara" tika nogalināti desmit turku aktīvisti. Pēc tam no Izraēlas tika atsaukts Turcijas vēstnieks.

Nedēļas nogalē Romā panāktā vienošanās paredz, ka Izraēla samaksās upuru ģimenēm 20 miljonus dolāru (18 miljonus eiro) lielu kompensāciju. Ankara savukārt atsauks kriminālapsūdzības pret uzbrukumā iesaistītajiem Izraēlas karavīriem.

Turcija arī varēs piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai un investēt tur infrastruktūras projektos. Gazas joslu kontrolē palestīniešu islāmistu kustība "Hamas", kas aicina uz Izraēlas valsts iznīcināšanu.

"Kopā ar dzīvojamām mājām mēs pabeigsim 200 gultasvietu slimnīcas būvniecību Gazā," pirms oficiālā paziņojuma atklāja Turcijas amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Turcija drīkstēs Gazas joslā būvēt jaunu spēkstaciju un īstenot projektus, lai risinātu Gazas joslas dzeramā ūdens krīzi, kā arī īstenos rūpnieciskos projektus okupētajās palestīniešu teritorijās Jordānas upes rietumkrastā.

"Vienošanās reprezentē Turcijas diplomātisku uzvaru," norādīja Turcijas amatpersona, piebilstot, ka Ankara kopš "Mavi Marmara" krīzes sākuma ieņēmusi principiālu un apņēmīgu pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!