Foto: AFP/Scanpix

Izraēla trešdien izsaukusi Zviedrijas vēstnieku Kārlu Magnusu Neseru, šādi reaģējot uz to, ka Zviedrija nobalsojusi par Izraēlai nelabvēlīgu UNESCO rezolūciju.

Izraēlas amatpersonas izsaukušas Neseru, lai paustu "vilšanos" par Zviedrijas balsojumu, pavēstīja Izraēlas Ārlietu ministrija.

UNESCO izpildpadomes komiteja otrdien pieņēma rezolūciju, pasludinot, ka Izraēlas suverenitāte pār Jeruzalemi ir "spēkā neesoša", kā arī kritizējot izrakumus Austrumjeruzalemē un divos objektos Rietumkrastā un nosodot Gazas joslas blokādi.

Rezolūcija tika pieņemta, 22 valstīm, arī Krievijai un Ķīnai, balsojot "par". ASV, Vācija un Itālija, kā arī vēl septiņas citas valstis balsoja "pret".

Arī Zviedrija balsoja "par", bet Francija - atturējās.

Izraēlas prezidents Reuvens Rivlins, reaģējot uz balsojumu, otrdien aicināja visas valstis pārcelt savas vēstniecības uz Jeruzalemi. Vairumam valstu vēstniecības atrodas Telavivā.

Palestīniešu pašpārvaldes ārlietu ministrs Rijads al Malki pauda gandarījumu par UNESCO lēmumu.

"Neraugoties uz Izraēlas valdības izmisīgajiem centieniem kaitēt UNESCO palestīniešu rezolūcijām, pasaule tomēr nobalsoja par labu mūsu rezolūcijām," sacīja ministrs.

UNESCO komitejas lēmums tagad tiks nodots izpildpadomes plenārsēdei, kas šo jautājumu izskatīs piektdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!