Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas ārlietu ministra vietniece Cipi Hotoveli brīdinājusi Eiropas Savienības (ES) valstis pārtraukt finansēt kreisās nevalstiskās organizācijas, kas nomelnojot Izraēlas vārdu.

Hotoveli šādu brīdinājumu pēdējā laikā izteikusi vairākiem augsta ranga ES diplomātiem, ziņo Izraēlas mediji.

"Mēs pieprasām Eiropas valstīm, kas ziedo miljoniem eiro, nekavējoties apturēt tiešo finansējumu organizācijām", kas grauj Izraēlas leģitimitāti un "darbojas, maskējoties aiz cilvēktiesību organizācijām," tīmekļa vietnei "Arutz Sheva" sacīja Hotoveli.

Ziņu vietne "Ynetnews" citē Hotoveli teikto, ka runa ir par organizācijām, kas "strādā, lai nomelnotu Izraēlas vārdu pasaulē, apsūdzētu to etniskajā tīrīšanā, aparteīdā un kara noziegumos", kā arī vēlas atņemt ebrejiem tiesības uz pašnoteikšanos un aicina sūdzēt Izraēlu Starptautiskajā krimināltiesā.

Hotoveli arī draudējusi ieviest likumu, kas liegs ārvalstu palīdzību pilsoniskās sabiedrības grupām, kas ir viņas "melnajā sarakstā".

Izraēlas mediji vēsta, ka šajā sarakstā ietilpst organizācijas "B'Tselem", "Breaking the Silence", arābu tiesību organizācija "Adalah", "Terrestrial Jerusalem" un citas grupas. Savukārt kā ES sponsori šīm organizācijām minēta Vācija, Dānija, Nīderlande, Zviedrija un Lielbritānija.

Hotoveli iniciatīvu atbalsta labējā spārna organizācija "NGO Monitor", kas otrdien publiskoja informāciju par ES finansētajām nevalstiskajām organizācijām, kuras "aktīvi atbalsta palestīniešu naratīvu" jautājumā par ēku nojaukšanu Susjas ciematā Rietumkrastā. Kā galvenos šīs kampaņas sponsorus "NGO Monitor" minēja Beļģiju, Franciju, Īriju un Spāniju.

Izraēlas varasiestādes ar tiesu atļauju nolēmušas nojaukt ciematā 37 ēkas, no kurām 22 uzceltas ar ES palīdzību. Tas tiks darīts, pamatojoties uz to, ka ēkas uzceltas bez celtniecības atļaujas, ko palestīniešiem šajā Rietumkrasta daļā ir gandrīz neiespējami dabūt.

Laikraksts "Haaretz" arī ziņo, ka Izraēlas civilā administrācija Rietumkrastā ceturtdien apstiprinās 906 jaunu ebreju mājokļu celtniecību uz palestīniešu zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!