Nepietiekams nokrišņu daudzums Izraēlā pēdējos divos gados ir izraisījis nopietnu ūdens trūkumu, un daži eksperti brīdina par nepieredzētu krīzi, ja izraēlieši nesamazinās ūdens patēriņu vai neimportēs ūdeni no Turcijas.
Galilejas jūra (Tiberijas ezers) un divas pazemes ūdenskrātuves, no kurām viena atrodas palestīniešu teritorijās, apmierinās izraēliešu pieprasījumu līdz vasaras beigām.

Ja sausums turpināsies, tad Izraēlai līdz nākamajam gadam var pietrūkt 130 miljonu kubikmetru ūdens.

Gatavojoties ļaunākajam, Izraēlas delegācija pēdējās nedēļas ir apspriedusies ar Turciju par 50 miljonu kubikmetru ūdens importu ar tam pielāgotām naftas cisternām. Līguma projekts paredz palielināt iepērkamā ūdens daudzumu līdz 100 miljoniem kubikmetru gadā.

Līgums vēl nav noslēgts, jo Turcija prasa pārāk lielu cenu. Ja tas drīz tiktu parakstīts, tad ūdens no Turcijas tiktu aizvests uz Ašdodas ostu dienvidos no Telavivas un transportēts tālāk pa cauruļvadu, kas tiktu sagatavots 10 mēnešu laikā.

Ievestais ūdens maksā no 80 līdz 90 ASV centiem (48 līdz 54 santīmiem) par kubikmetru, bet atsāļots ūdens - 50 līdz 70 centus (30 līdz 42 santīmus).

Izraēla pateērē 1,2 miljardus kubikmetru ūdens gadā, no kura apmēram 70 procenti tiek izmantoti lauksaimniecībā. Lauksaimnieki, kas saņem ūdeni par 30 procentu zemāku cenu, ir lūgti samazināt ūdens patēriņu par 40 procentiem gadā, bet ir to samazinājuši tikai par trim procentiem.

Valdība apsver iespēju aizliegt mauriņu laistītājus un automobiļu mazgātavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!