Foto: Reuters/Scanpix
Vairāki simti no otrdien Izraēlas atbrīvotajiem 477 palestīniešu ieslodzītajiem ieradušies Gazas joslā, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Bijušie cietumnieki ieradušies Rafahas kontrolpunktā, kur viņu sagaidīja simtiem līksmojošu autonomijas iedzīvotāju. Starp atbraukušajiem cilvēkiem ir arī kādreizējie Rietumkrasta iedzīvotāji, kuri deportēti uz Gazas joslu.

Vēlāk viņus plāno nogādāt Gazas pilsētā, kur paredzēta svinīga sagaidīšanas ceremonija.

Jau vēstīts, ka šī ir pirmā grupa no 1027 ieslodzītajiem, kuru Telaviva piekrita apaminīt pret savu 2006. gadā sagūstīto karavīru Giladu Šalitu. Atlikušos 550 cilvēkus plānots atbrīvot tuvāko divu mēnešu laikā.

Jau vēstīts,  tanku vienības kaprālis Šalits tika sagūstīts 2006.gada 25.jūnijā, kad Izraēlas  teritorijā no Gazas joslas iebruka kaujinieki no trim Gazas joslā bāzētiem palestīniešu grupējumiem - "Hamas", Tautas pretošanās komitejām un salāfistu grupējuma "Islāma armija".

Izraēlas un palestīniešu pārrunas par Šalita atbrīviošanu notikušas ar Ēģiptes starpniecību . Kā norāda laikraksts "Haretz", starp drīzumā atbrīvojamajiem palestīniešiem, 280 izcieta mūža ieslodzījumus par terorismu. Vienlaikus, redzamākie kaujinieku līderi Ahmeds Sadats un Marvans Barguti, atbrīvoti netiks.

Šalita radinieki jau pateikušies valdībai par "drosmīgo lēmumu". Šalita lieta ir viena no ilgākajām ķīlnieku krīzēm pasaulē. Izmantojot to, palestīnieši jau panākuši vairāku savu tautiešu atbrīvošanu. Tā 2009. gadā 20 palestīniešu ieslodzītās tika atbrīvotas apmaiņā pret Šalita videovēstījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!