Foto: AFP/Scanpix
Rekonstrukcijas darbi karā ar Izraēlu pirms diviem gadiem izpostītajā Gazas joslā noris nepiedodami lēni, ceturtdien apliecināja vairākas cilvēktiesību aizsardzības un palīdzības organizācijas.

Pazīstamu nevalstisko organizāciju koalīcija mudina Izraēlu izbeigt Gazas joslas blokādi, bet "Amnesty International" uzsver - tam, ka saistībā ar kara noziegumiem apsūdzības nevienam nav izvirzītas, "nav attaisnojuma". 2014. gada jūlija un augusta karā tika nogalināti 2200 palestīnieši, kā arī 73 cilvēki Izraēlas pusē, Gazas joslā tūkstošiem māju tika izpostītas pilnībā vai daļēji.

Rekonstrukcijas darbi notiek mokoši lēni, bet ANO vajadzēja veselu gadu, lai atjaunotu savu pirmo izpostīto ēku. Izraēla turpina blokādi, ierobežojot daudzu rekonstrukcijai būtiski svarīgu preču ievešanu, bažījoties, ka tās var nonākt Gazas joslā valdošās palestīniešu kustības "Hamas" rokās un tikt izmantotas bruņoto spēku stiprināšanai.

Desmit gadus ilgstošā blokāde "nopietni kavē [Gazas joslas] rekonstrukciju un atjaunošanu", teikts ziņojumā, ko pirms piektdien gaidāmā kara sākuma otrās gadadienas publicējusi Izraēlā un palestīniešu teritorijās strādājošo lielo starptautisko nevalstisko organizāciju jumtorganizācija AIDA.

"Ja tā [blokāde] netiks atcelta, Gazā dzīvojošie palestīnieši nespēs dzīvot tālāk, dzīvot brīvībā, ar cieņu un drošībā," sacīja britu labdarības organizācijas "Oxfam" pārstāvis Kriss Eikemanss. AIDA paziņojumā pasaules līderi mudināti "pildīt savas saistības un panākt tūlītēju blokādes atcelšanu".

Atsevišķā ziņojumā "Amnesty International" atgādina, ka saistībā ar notikumiem kara gaitā apsūdzēti vienīgi trīs Izraēlas karavīri, turklāt tikai par maznozīmīgiem pārkāpumiem.

"Fakts, ka neviens nav saukts pie atbildības par kara noziegumiem, kas acīmredzami tika pastrādāti abās konflikta pusēs, ir pilnīgi neattaisnojami," sacīja organizācijas Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas nodaļas vadītājs Filips Luters.

Karā postījumi tika nodarīti 120 000 ēku, aptuveni 20 000 ēku vairs nav apdzīvojami, liecina ANO aplēses.

Bezdarba līmenis Gazas joslā sasniedzis 45 %, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem pasaulē, savukārt nodarbināto bērnu skaits pēdējo piecu gadu laikā dubultojies, liecina palestīniešu dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!