Foto: AFP/Scanpix

Telaviva, 28.dec., LETA--DPA. Izraēlas valdības ministrs trešdien kritizēja ASV valsts sekretāru Džonu Keriju par viņa plānoto runu par Tuvo Austrumu miera procesu.

Izraēlas sabiedriskās drošības ministrs Gilads Erdans Kerija plānoto runu nosauca par "nožēlojamu" un arī "nedemokrātisku", jo tā sasaistīšot jaunievēlēto ASV prezidentu Donaldu Trampu ar pozīcijām, kuras būs grūti mainīt, vēsta Izraēlas Armijas radio.

Izraēlas valdības un ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas attiecības ievērojami pasliktinājušās pēc tam, kad ASV ANO Drošības padomē ļāva pieņemt Izraēlas kolonistu apmetņu būvniecību nosodošu rezolūciju.

"Obamas administrācija diemžēl pārstāv palestīniešus atbalstošas pozīcijas un nepavisam nesaprot Tuvo Austrumu jautājumus," paziņoja Erdans. Viņš piebilda, ka situācija reģionā Obamas laikā kļuvusi haotiskāka, norādot uz konfliktiem Irākā un Sīrijā.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis pavēstīja, ka Kerija runā tiks "aizskarta" ANO pieņemtā rezolūcija. Preses sekretārs arī noraidīja, ka Vašingtona būtu bijusi rezolūcijas pieņemšanu virzošs spēks.

Kerijs bija pēdējais sarunu vidutājs, cenšoties panākt miera līgumu starp Izraēlu un palestīniešiem, tomēr šīs sarunas sabruka 2014. gada aprīlī.

Jau vēstīts, ka ANO Drošības padome piektdien pieņēma rezolūciju, kurā pieprasīts Izraēlai apturēt ebreju apmetņu būvniecību palestīniešu teritorijās. Rezolūciju izdevās pieņemt, jo ASV negaidīti atteicās izmantot savas veto tiesības Drošības padomē šīs rezolūcijas bloķēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!