Foto: AFP/Scanpix
Izraēlas drošības spēki piektdienas naktī iebruka palestīniešu telekanāla "Palestine Today" birojā Jordānas rietumkrastā un aizturēja tā menedžeri saistībā ar apsūdzībām kūdīšanā uz vardarbību, paziņoja Izraēlas iekšējais izlūkdienests "Shin Bet".

Operācija pret "Palestine Today" biroju Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā bija jauns mēģinājums apklusināt palestīniešu raidsabiedrības, kuras, kā uzskata Izraēla, uzkurina pirms pieciem mēnešiem sākto palestīniešu vardarbības vilni pret izraēliešiem.

"Shin Bet" apgalvoja, ka šis telekanāls raida kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" uzdevumā, un paziņoja, ka ir slēdzis tā biroju "Shin Bet" un armijas kopīgā operācijā.

"Šis kanāls kalpoja "Islāma džihādam" kā viens no galvenajiem līdzekļiem Jordānas rietumkrasta iedzīvotāju kūdīšanai, aicinot uz teroraktiem pret Izraēlu un tās pilsoņiem. Kūdīšana tika veikta šī telekanāla raidījumos, kā arī internetā," paziņoja "Shin Bet".

Izraēlas spēki arī aizturēja "Palestine Today" menedžeri – 34 gadus veco Farūku Aliatu no Birzeitas pilsētas, un "Shin Bet" viņu raksturoja kā ""Islāma džihāda" operatīvu darbinieku, kurš bijis ieslodzīts cietumā Izraēlā par savām darbībām".

"Palestine Today" pēc šīs operācijas turpina raidīt no grupējuma "Hamas" kontrolētās Gazas joslas.

1. oktobrī uzsāktajā vardarbības vilnī ir nogalināti 188 palestīnieši, 28 izraēlieši, divi amerikāņi, viens Eritrejas un viens Sudānas pilsonis. Vairums šo palestīniešu gājuši bojā, veicot uzbrukumus ar nazi vai šaujamieroci vai ar automašīnu braucot virsū izraēliešiem, bet citi ir nošauti sadursmju vai demonstrāciju laikā.

Izraēla par galveno vardarbības cēloni uzskata kūdīšanu, ko veic palestīniešu līderi un mediji.

Novembrī Izraēla slēdza divas palestīniešu radiostacijas "Al-Hurria" un "Al-Khalil" Jordānas rietumkrasta Hebronas pilsētā, apsūdzot tās vardarbības uzkurināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!