Foto: Reuters/Scanpix
Izraēlas jūras spēki piektdien ieņēma divus kuģus, kas mēģināja piegādāt humāno palīdzību Gazas joslai, tādējādi mēģinot pārraut Izraēlas īstenoto Gazas joslas blokādi, teikts Izraēlas bruņoto spēku izplatītajā paziņojumā.

Izraēlas jūras spēki Īrijas kuģi "Saoirse" un Kanādas kuģi "Tahrir", uz kuriem atradās 27 cilvēki, ieņēma starptautiskajos ūdeņos netālu no Gazas joslas, pārtraucot jaunāko mēģinājumu nokļūt Gazas joslā.

Izraēlas drošības spēki informēja, ka neviens nav cietis kuģu ieņemšanas laikā, kas notika tikai dažas minūtes pirms ebreju sabata sākuma.

"Izraēlas jūras spēku karavīri uzkāpa uz kuģiem, kas bija ceļā uz Gazas joslu, mēģinot lauzt jūras drošības blokādi, kas noteikta saskaņā ar starptautiskajām tiesībam," teikts paziņojumā.

Kuģi tika ieņemti pēc tam, kad ignorēja aicinājumu mainīt kursu, tādēļ Izraēlas bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Benijs Gancs pavēlēja tos ieņemt.

Kad pēc pirmajiem aicinājumiem mainīt kursu bija pagājušas trīs stundas, Izraēlas jūras spēki kuģus ieņēma.

Arī Dublinā bāzētie Īrijas kuģa brauciena organizatori, paziņoja, ka uz kuģa esošie cilvēki ir viņus informējuši par Izraēlas jūras spēku aicinājumu mainīt kursu, tomēr drīz pēc tam sakari ar abiem kuģiem zaudēti.

Uz kuģiem atrodas 22 tūkstošus eiro (15,5 tūkstoši latu) vērta humānās palīdzības krava ar medikamentiem un solidaritātes vēstulēm.

Gazas joslas blokādi Izraēla un Ēģipte īsteno kopš 2007.gada jūnija, kad HAMAS nāca pie varas Gazas joslā.

Izraēlas  karaflote pērn 31.maijā aizturēja sešus   kuģus, kuri mēģināja piegādāt humāno palīdzību   Gazas   joslai, apejot   Izraēlas  īstenoto   Gazas   joslas  blokādi, un lika tiem piestāt Izraēlas  ostās. Ieņemot vienu no šiem   kuģiem  - Turcijas   kuģi  "Mavi Marmara",   Izraēlas  karavīri nogalināja deviņus cilvēkus - astoņus Turcijas pilsoņus un vienu Turcijas un ASV dubultpilsoni. ANO Drošības padome un daudzu pasaules valstu vadītāji nosodīja šo slepkavību, bet   Izraēla  to raksturoja kā savu desantnieku pašaizsardzību.

Pēc uzbrukuma   Izraēla  mīkstināja blokādes noteikumus.

Izraēla  joprojām ierobežo dubultās lietošanas preču, kuras var izmantot gan militāriem, gan civiliem mērķiem, plūsmu un atļauj ievest ierobežotu daudzumu būvmateriālu, kas paredzēti starptautisko organizāciju vadītajiem projektiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!