Foto: AFP/Scanpix

Izraēlas uzlidojumos Gazas joslā kopš pagājušās trešdienas nogalināto palestīniešu skaits ir pieaudzis līdz 109, un 32 no viņiem gājuši bojā pirmdien, kas kļuvusi par asiņaināko dienu kopš šo uzlidojumu sākuma.

Izraēlas armija veic uzlidojumus, atbildot uz palestīniešu kaujinieku īstenotu Izraēlas apšaudīšanu ar raķetēm no Gazas joslas teritorijas. Izraēlas apšaudē ar raķetēm no Gazas joslas ir nogalināti trīs izraēlieši, bet 18 ir ievainoti.

Kopš pagājušās trešdienas armija ir trāpījusi vairāk nekā 1350 mērķiem Gazas joslā, savukārt Izraēlas dienvidus sasniegušas 640 raķetes un Izraēlas pretraķešu aizsardzības sistēma "Dzelzs kupols" pārtverusi vēl 324 raķetes.


ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns pirmdien mēģināja panākt pamieru starp abām pusēm. Gazas joslā valdošās kustības "Hamas" līderis Haleds Mešaals paziņoja, ka "Hamas" arbalsta centienus nodrošināt pamieru, bet uzstāja, ka Izraēlai jāizbeidz Gazas joslas blokāde, kura ilgst jau sešus gadus.

ANO Drošības padomei pirmdien neizdevās pieņemt arābu valstu ierosinātu paziņojumu par konfliktu Gazas joslā, jo ASV bija pret jebkādu rīcību, kas apdraudētu centienus panākt pamieru.

Krievija brīdināja, ka gadījumā, ja šis paziņojums līdz otrdienas rītam netiks pieņemts, tā ierosinās trešdien rīkot balsojumu par Drošības padomes rezolūciju. Krievijas ierosinātā rezolūcija aicinātu pārtraukt vardarbību, atbalstīt Ēģiptes centienus panākt pamieru un pamudināt Izraēlu un Palestīnas pašpārvaldi uz to iesaldēto sarunu atsākšanu.

ASV var bloķēt šīs rezolūcijas pieņemšanu, izmantojot savas veto tiesības ANO Drošības padomē. ASV sistemātiski bloķē pret Izraēlu kritiski noskaņotu ANO Drošības padomes rezolūciju pieņemšanu.

ANO, Lielbritānija, Francija un Vācija iebilst pret arābu valstu ceturtdien ierosinātā paziņojuma tekstu, jo tajā nav pieminēta Izraēlas apšaudīšana ar raķetēm no Gazas joslas. Rietumvalstis atbalsta Izraēlas tiesības uz pašaizsardzību, tomēr Eiropas valstis ir aicinājušas Izraēlu izrādīt savaldību tās jaunajā ofensīvā Gazas joslā.

ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa paziņoja, ka ir jāpanāk vienošanās par pamieru starp Izraēlu un "Hamas", lai jebkāda vardarbības apturēšana būtu "nozīmīga vai ilgtspējīga". "ASV un reģiona valstis pa visiem diplomātiskajiem kanāliem enerģiski mēģina panākt vardarbības izbeigšanu, eskalācijas mazināšanu," sacīja Raisa.

Raisa sacīja, ka ir "vitāli svarīgi", lai jebkāda ANO Drošības padomes rīcība "pastiprinātu izredzes panākt vienošanos par uguns pārtraukšanu, nevis grautu šīs izredzes vai būtu pretēja tām".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!