Foto: Kadrs no video

No Latvijas uz Krieviju izraidīto prokremliskā motociklistu kluba "Nakts vilki" ("Ночные Волки") Latvijas nodaļas vadītāju Igoru Lakatošu Šerementjevas lidostā Maskavā pagājušajā naktī sagaidīja Krievijas motokluba biedri un tā līderis Aleksandrs Zaldostanovs jeb Ķirurgs.

"Nakts vilku" Latvijas nodaļas vadītāju Lakatošu Latvijas drošības iestādes aizturēja ceturtdien (7. aprīlī), vēstīja "Delfi". Iekšlietu ministrija portālam apstiprināja, ka Lakatošs ir iekļauts Latvijai nevēlamo personu sarakstā, taču sīkāku informāciju nesniedza. Piektdien Valsts robežsardze apstiprināja, ka Lakatošs ir izraidīts no valsts.

Latvijas "Nakts vilku" nodaļas prezidents Lakatošs ar iesauku Titāns Maskavā ieradies naktī uz piektdienu (8. aprīli), liecina "Nakts vilku" "YouTube" kanālā publicēts video. Lidostā viņu ar aplausiem sagaida pulciņš motociklistu un pats Ķirurgs.

Lakatošs arī komentēja savu aizturēšanu un izraidīšanu no Latvijas kā "pilnīgu patvaļību" un "cilvēktiesību pārkāpumu".

Foto: Publicitātes attēli

"Patvaļība. Latvijas patvaļība. No rīta atbrauca, aizturēja, pēc tam arestēja un tikai pēc tam atnesa lēmumu par manu arestu un izraidīšanu no valsts, ko parakstījis iekšlietu ministrs. Tam automātiski seko uzturēšanās atļaujas atņemšana.

Latvijas drošības dienests pamatoja izraidīšanu tā: draudi demokrātiskuma principiem. Tagad ar šīm lietām Latvijā nodarbojas advokāts. Mēs to tā neatstāsim. Tā ir pilnīga patvaļība, pilnīgs cilvēktiesību pārkāpums," stāsta Lakatošs. Latvijā, kur viņam esot darbs, īpašums un ģimene, Lakatošs dzīvojis jau 25 gadus.

Tikmēr "Nakts vilki" prezidents Ķirurgs, kurš pats ir iekļauts ASV sankciju sarakstos, Lakatoša izraidīšanu skaidro ar viņa piedalīšanos plašu rezonansi izraisījušajā motobraucienā Maskava-Berlīne, kuru Ķirurgs šogad sola atkārtot ar vēl plašāku vērienu.

"Tā ir atriebība par to, ka cilvēks piedalījās motopārbraucienā, par to, ka viņš pieder "Nakts vilkiem". No mums baidās, mēs traucējam realizēt plānus. Mūs nenobiedēs ne sankcijas, ne deportācijas, ne represijas. Mums ir savas vērtības un mēs par tām stāvēsim līdz galam," teica Ķirurgs. Viņš arī paskaidro, ka Lakatošs aktīvi piedalījies šī gada motobrauciena uz Berlīni organizēšanā.

Pēc Lakatoša aizturēšanas publicētā videouzrunā Ķirurgs arī saka: "Nicinot savu pagātni Krievijas impērijas un PSRS sastāvā, viņi (Latvija) atriebjas jau paši saviem pilsoņiem par lielās uzvaras pār fašismu pieminēšanu." Lakatošs gan ir Krievijas pilsonis.

Informācija par Lakatoša izraidīšanu no Latvijas un sagaidīšanu Maskavā "Nakts vilki" tīmekļa vietnē papildināta arī ar Kremļa propagandas nostādnēm atbilstošām sazvērestības teorijām – ASV "24 stundas diennaktī skalo Baltijas iedzīvotāju smadzenes par krievu draudiem", lai varētu izvietot tur vairāk NATO kontingenta un galu galā izprovocēt karu Eiropā ar Krievijas piedalīšanos. Tā mērķis – izlaupīt Krievijas resursus, apgalvots prokremliskā kluba vietnē.

"Delfi" jau vēstīja, ka uz Krievijas pilsoņa Igora Lakatoša vārda reģistrēta Krievijas prokremliskā motokluba "Nakts vilki" Latvijas nodaļa "Night Wolves MC Latvia".

Lakatošs un vēl daži Latvijas kluba biedri pērn arī piedalījās plašu rezonansi izraisījušajā "Nakts vilku" organizētajā braucienā Maskava-Berlīne. Kā liecina internetā publicēti fotoattēli un video, Latvijas nodaļas motociklisti Bratislavā pie Otrā pasaules kara memoriāla sagaidīti kā centrālie viesi un ar saucieniem "Krievija, Krievija".

Jāņem vērā, ka "Nakts vilki" organizēto braucienu kolonnā izjauca Polijas lēmums nelaist Krievijas motociklistus pāri savai robežai. Savukārt Latvijas "Night Wolves" biedru priekšrocība brauciena realizēšanā varēja būt brīva pārvietošanās Šengenas zonā bez nepieciešamības iegūt vīzu.

Tāpat "Delfi" jau rakstīja, ka ar Lakatošu saistība, iespējams, ir arī Sergejam Īvānam, kurš organzē Latvijas jauniešu došanos uz Krievijas rīkotajām nometnēm "Sojuz – Nasledniki pobedi", par kuras dalībniekiem interesi izrāda Drošības policija. Vairāk par to, kas notiek šajās nometnēs, var lasīt šeit.

Krievijas motoklubs "Nakts vilki" ("Night Wolves" ;"Ночные Волки") savas stingri prokremliskās nostājas dēļ nereti tiek dēvēts par "Putina baikeriem". Kluba prezidents Aleksandrs Zaldostanovs jeb Ķirurgs tiek dēvēts par Putina draugu un ir atklāts viņa slavinātājs. Viņš arī vada prokremlisko kustību "Antimaidans".

Klubs aktīvi atbalsta Ukrainai piederošās Krimas aneksiju un promaskaviskos separātistus Austrumukrainā. Pirms pussalas pievienošanas Krievijai "Night Wolves" biedri patrulēja Krimas ielās un piedalījās ieroču noliktavu sagrābšanā, kā arī sagūstījuši vismaz vienu Ukrainas virsnieku, ziņo "Radio Brīvā Eiropa". Tāpat "Night Wolves" biedri piedalās kaujās Donbasā un cer uz "krievu pasaules" apvienošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!