Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Maķedonijas premjerministrs Zorans Zaevs trešdienas vakarā paziņojis jautājumu, uz kuru pilsoņiem būs jāatbild referendumā par vienošanos, kas panākta ar Grieķiju par valsts nosaukumu.

Pēc politisko partiju līderu sanāksmes Zaevs pavēstīja, ka biļetenos būs formulēts sekojošs jautājums: "Vai jūs atbalstāt dalību Eiropas Savienībā un NATO, pieņemot vienošanos starp Maķedonijas Republiku un Grieķijas Republiku?"

Premjers piebilda, ka referendums būšot "konsultatīvs", kā to paredz likums, taču visas partijas akceptēs "tautas gribu kā galīgo lēmumu".

Tikmēr opozīcijā esošās konservatīvās partijas VMRO-DPMNE ("Iekšējā Maķedonijas Revolucionārā organizācija - Demokrātiskā partija par Maķedonijas nacionālo vienotību") līderis Hristians Mickovskis no sanāksmes aizgāja, pieprasot vēl vienu sarunu kārtu. Sagaidāms, ka politiķu diskusijas turpināsies ceturtdien.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju. Šī strīda dēļ Grieķija līdz šim bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO. Atēnas uzskata, ka kaimiņvalsts, sevi dēvējot par Maķedoniju, izsaka teritoriālās pretenzijas uz Grieķijas ziemeļu provinci, kas arī tiek saukta par Maķedoniju.

Saskaņā ar jūnijā panākto vienošanos Maķedonija turpmāk oficiāli sauksies "Ziemeļmaķedonija". Taču pret to iebilst VMRO-DPMNE un prezidents Ģorge Ivanovs. Lai gan Maķedonija vēl nav pabeigusi vienošanās ratifikācijas procesu, pagājušajā nedēļā notikušajā NATO samitā Skopje jau saņēma uzaicinājumu sāk iestāšanās sarunas ar aliansi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!