Foto: RIA Novosti/Scanpix

Ja pasaule atzīs neatkarīgu Skotiju, tad tai ir līdzīgi jāatzīst arī Krimas pussalas vēlme atdalīties no Ukrainas, trešdien paziņoja Krievijas anektētās pussalas "premjerministrs" Sergejs Aksjonovs.

Kā uzskata Aksjonovs, Rietumvalstīm nebūs "citu iespēju", kā vien atbalstīt Krimas lēmumu atdalīties no Ukrainas, ja tās atbalstīs Skotijas neatkarību.

Referendums par Skotijas neatkarību no Lielbritānijas plānots 18.septembrī, un aptaujas pagaidām liecina, ka gan neatkarības, gan Apvienotās Karalistes vienotības atbalstītāju izredzes ir līdzvērtīgas.

"Ja kādā valstī lielākā daļa [reģiona] iedzīvotāju pieņem lēmumu par savu neatkarīgo valsti, tad es to personīgi atbalstu," Aksjonova teikto citē Krievijas aģentūra "Interfax".

"Konkrētajā vietā dzīvojošajiem cilvēkiem ir labāka sapratne par tur notiekošajiem procesiem, un tās ir viņu tiesības šādu lēmumu pieņemt," skaidroja Maskavas ieceltais vietvaldis.

Krievijas bruņotie spēki martā okupēja Krimu, un pēc tam okupētajā pussalā divu nedēļu laikā tika sarīkots referendums, kurā saskaņā ar tā rīkotāju izsludinātajiem rezultātiem lielākā daļa balsotāju esot atbalstījuši pievienošanos Krievijai.

Maskava apgalvo, ka tā rīkojusies, lai aizsargātu reģiona krievvalodīgos iedzīvotājus pēc prokremliskā prezidenta Viktora Janukoviča gāšanas.

Tomēr starptautiskā sabiedrība nedz referenduma rezultātus, nedz Krimas aneksiju nav atzinusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!