Foto: Publicitātes foto

Mirušie Romas pāvesti Jānis Pāvils II un Jānis XXIII par svētajiem tiks pasludināti 2014. gada 27. aprīlī, atsaucoties uz Vatikāna paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pāvests Francisks jau jūlijā, apstiprinot Jāņa Pāvila II otro brīnumu, paziņoja, ka kanonizēs divus savus priekšgājējus. Lēmums vienlaicīgi svēto kārtā iecelt divus pāvestus varētu būt mēģinājums vienot katoļus, skaidro BBC. Šī būs pirmā dubultā kanonizācija Baznīcas vēsturē.

Polis Jānis Pāvils bija pirmais ne Itālijas izcelsmes pāvests vairāk nekā 400 gadu laikā. Viņš vadīja Baznīcu no 1978. līdz 2005. gadam. Pāvests Jānis Svētajā Krēslā sēdēja no 1958. līdz 1963. gadam.

Jānis Pāvils II ir konservatīvo katoļu favorīts, kamēr Jāni XXIII slavē Baznīcas progresīvās spārns, skaidro BBC.

Jānis Pāvils II izcēlās ar medijiem draudzīgu pasaules apceļotāja tēlu. Viņš bija ass komunisma kritiķis, kuram piedēvē pretkomunistiskās opozīcijas Austrumeiropā iedvesmošanu.

Atrodoties Svētajā Krēslā, viņš atviegloja kanonizēšanas procesu un iecēla vairāk svētos nekā visi iepriekšējie pāvesti kopā, norāda BBC.

Jānis XXIII latīņu valodu dievkalpojumos aizstāja ar cilvēkiem saprotamas valodas lietošanu, kā arī stiprināja Katoļu Baznīcas un ebreju ticības saites. Viņam ir daudz piekritēju Itālijā, kur viņš tiek dēvēts pat labo pāvestu.

Pāvests Francisks, Jāņa XXIII iecelšanu svēto kārtā apstiprinājis par spīti tam, ka viņam nav piešķirts otrs brīnums, kas parasti ir nosacījums nākamajiem svētajiem, piebilst BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!