Foto: Reuters/Scanpix

Kijevas Neatkarības laukumā svētdien sapulcējušies gandrīz 300 000 protestētāju, pieprasot ciešākās attiecības ar Rietumiem pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) paziņoja par darba pārtraukšanu pie asociācijas līguma ar Ukrainu.

Vairāki tūkstoši protestētāju laukumā uzturas ikdienas jau vairāk nekā trīs nedēļas, nosodot Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča atteikšanos parakstīt ES asociācijas līgumu, tā vietā izvēloties ciešākas attiecības ar Krieviju.

Svētdienas naktī laukumā palika aptuveni 5000 cilvēku. Jauni masu protesti gaidāmi otrdien, kad Janukovičs dosies uz Maskavu, lai tiktos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Tikmēr netālajā Eiropas parkā pie parlamenta ēkas svētdien notika Janukoviča Reģionu partijas atbalstītāju mītiņš. Pēc Rietumvalstu žurnālistu aplēsēm, laukumā sanāca aptuveni 5000 cilvēku.
Abās protestētāju nometnēs valdīja mierīga atmosfēra, turklāt starp abiem laukumiem izvietotas barikādes.

Jau ziņots, ka ES paplašināšanās lietu komisārs Štefans Fīle svētdien paziņoja, ka ES pārtrauc darbu pie asociācijas līguma ar Ukrainu, jo prezidents Janukovičs nav paudis skaidru apņemšanos par vēlmi to parakstīt.

Tomēr Ukrainas premjerministra Mikola Azarova pārstāvis Vitālijs Lukjaņenko pēc Fīles paziņojuma uzstāja, ka Kijevai ir nopietni nodomi par asociāciju līgumu ar ES.

Azarovs pirms līguma parakstīšanas no ES pieprasījis 20 miljardu eiro aizdevumu, lai kompensētu zaudējumus, kurus Ukraina ciestu pēc ekonomisko attiecību pasliktināšanās ar Maskavu.

Brisele ir noraidījusi šādus nosacījumus, norādot uz Ukrainas ilgtermiņa ieguvumiem no brīvas tirdzniecības ar ES.

Janukovičs nonācis sarežģītas izvēles priekšā, vai tuvināt savu nāciju Rietumiem, parakstot līgumu ar ES, vai arī pievienoties Maskavas vadītajai Muitas apvienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!