Gāztais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs iekļauts 15 pašu korumpētāko pasaules amatpersonu sarakstā, ko veidojusi korupcijas apkarotāju organizācija "Transparency International".

Organizācijas izveidotajā interneta vietnē ir iespējams balsot par kādu no 15 personām, kura respondenta ieskatā visvairāk simbolizē korupciju.

Balsojums turpināsies vēl 58 dienas, bet līdz šim Janukovičs ierindojas trešajā vietā, piekāpjoties Dominikānas Republikas senatoram Feliksam Bautistam un Brazīlijas valsts kontrolētajam naftas uzņēmumam "Petrobras".

Aprakstā pie Janukoviča profila norādīts, ka viņš ir dzīvojis daudzmiljonu villā, piesavinājies miljonus valsts līdzekļu un ir aizbēdzis uz Krieviju, izvairoties no tiesas.

Korumpētākās personas sarakstam atlasījusi ekspertu komanda. Galvenais atlases kritērijs bijis nesodāmība, laiks, cik ilgi personas vārds saistīts ar korupciju un korupcijas starptautiskie apmēri.

Sarakstā arī iekļauta Starptautiskā Futbola federāciju asociācija (FIFA), bijušais Ēģiptes prezidents Hosni Mubaraks un Kremlim uzticamā Čečenijas prezidenta Ramzana Kadirova dibinātais Ahmata Kadirova fonds.

Janukovičs 2014. gada februāra beigās pameta savu dārgo villu un valsti, kad kulmināciju sasniedza pret viņu vērstie tautas protesti, kurus sākotnēji izprovocēja prezidenta atteikšanās no Eiropas Savienības (ES) Asociācijas līgumam. Protestus pastiprināja mēģinājumi demonstrantus izdzenāt ar spēku.

Domājams, ka Janukovičs joprojām atrodas Krievijā, uz kurieni 2014. gadā aizbēga. Jaunā Ukrainas valdība paziņoja, ka Janukovičs un viņa sabiedrotie no valsts ir nozaguši desmitiem miljardus dolāru.

8. decembrī Janukovičs paziņoja par nodomu atgriezties politikā.

Par kādu no 15 lielākajiem korumpantiem var nobalsot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!