Foto: AFP/Scanpix

Neparakstot asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs nodevis savas tautas pēdējās cerības, piektdien preses konferencē Viļņā paziņojuši Ukrainas opozīcijas pārstāvji.

Viens no opozīcijas līderiem, bijušās premjeres Jūlijas Timošenko partijas "Batkivščina" vadītājs Arsēnijs Jaceņuks prognozējis sīvu politisko spēku karu ar prezidentu.

"Ir pilnīgi skaidrs, ka prezidents Viktors Janukovičs, cenšoties noturēties pie varas un 2015.gadā sagrābt valsts vadītāja amatu, pārdevis Ukrainas likteni un nākotni, un to viņš darījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina aizgādnībā. Putins uzvarējis, bet Ukraina saskārusies ar milzīgu izaicinājumu, kurp tai tālāk iet," viņš paziņojis.

Jau ziņots, ka ES līderiem Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā nav izdevies pārliecināt Ukrainas prezidentu parakstīt asociācijas līgumu ar ES. Kā atzinis Jaceņuks, ukraiņi līdz pat pēdējam brīdim cerējuši, ka Janukovičs tomēr pārdomās.

"Viņš pievīlis Ukrainas tautu un izdarījis visu, lai novirzītu savu valsti uz nekurieni," sacījis politiķis, piebilstot, ka no šā brīža Ukrainas opozīcijai ir skaidrs mērķis - panākt, lai valstij ir jauns prezidents, jauns parlaments un jauna valdība, kas ratificētu un parakstītu līgumus ar ES.

"Mēs esam gatavi veltīt sevi šim mērķim. Kā vienota opozīcija mēs ceram sasniegt šo mērķi. Tas būs asiņains karš ar prezidentu, bet, neraugoties uz to, mēs esam gatavi cīnīties - cīnīties par Ukrainas cilvēku nākotni ar parlamentāriem un neparlamentāriem līdzekļiem," sacījis Jaceņuks.

Preses konferencē piedalījās arī opozīcijas partiju UDAR un "Svoboda" līderi Vitālijs Kļičko un Oļegs Tjagņiboks.

Viņi neatklāja, kas varētu kļūt par Janukoviča sāncensi nākamgad paredzētajās prezidenta vēlēšanās, norādot, ka vismaz sākotnējā posmā opozīcija darbosies vienoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!