Foto: Reuters/Scanpix

Krievija ir piekritusi aptuveni par trešdaļu samazināt Ukrainai piegādājamās gāzes cenu, pēc otrdien notikušās tikšanās ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Gāzes cena Ukrainai būs 269 dolāri (137 lati) par 1000 kubikmetriem iepriekšējo 400 dolāru (205 lati) vietā. Putins norādījis, ka tas ir pagaidu lēmums, kurš vēl nav līdz galam izstrādāts, ziņo aģentūra "Reuters".

"Gazprom" un "Naftogaz" ir parakstījuši līguma papildinājumus par Krievijas gāzes piegādi Ukrainai, atbilstoši kuriem gāzes cena būs 268,5 dolāri par 1000 kubikmetriem, otrdien vakarā ziņoja ārzemju aģentūras. Uz kādu termiņu noslēgti šie papildinājumi, nav skaidrs.

Tāpat Krievija Ukrainas vērtspapīros, lai palīdzētu pārvarēt finanšu krīzi, investēs 15 miljardus dolāru (7,7 miljardus latu), paziņoja Putins.

Kijevas vienošanās ar Krieviju seko masu protestiem, kas Ukrainā izcēlās pēc tam, kad Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES). Demonstranti Kijevā pulcējas joprojām.

Kopš 2004. gada "Oranžās revolūcijas" lielākajos nemieros valstī opozīcija un proeiropeiski protestētāji prasa Janukoviča un viņa valdības atkāpšanos, kā arī pieprasa noslēgt līgumu ar ES.

Starptautiskās politikas eksperti un daudzi ārvalstu diplomāti ir pārliecināti, ka šī Ukrainai ir izšķiroša cīņa par to, vai saistīt savu nākotni ar Eiropu un Rietumu vērtībām, vai arī palikt Krievijas ietekmes zonā, kura cer uz Kijevas dalību Kremļa iniciētajā Muitas savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!