Foto: AFP/Scanpix

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs un viņa tuvāko loks saprot, ka ir kļuvuši par Krievijas prezidenta Vladimira Putina ķīlniekiem, intervijā "Radio Svoboda" pastāstīja Ukrainas iekšlietu ministra padomnieks Antons Geraščenko.

Bijušais Ukrainas prezidents un viņa sabiedrotie ir nobažījušies, ka Krievijā pret viņiem jebkurā brīdī var sākt kriminālprocesu un atņemt vēl atlikušo naudu, uzskata Geraščenko.

"Daudzi no viņiem domā par pārcelšanos uz draudzīgām valstīm kā Kazahstāna un Baltkrievija. Bet viņi baidās, ka noteiktos apstākļos Kazahstāna un Baltkrievija var izdot viņus Ukrainai," skaidro padomnieks.

Janukoviča cilvēki karu Ukrainā tagad finansē ievērojami mazāk, ar to galvenokārt nodarbojas Vladimirs Putins un Krievija. Putins devis pavēli aizsardzības ministram Sergejam Šoigu lielos daudzumos nodot ieročus Austrumukrainas kaujiniekiem, informē Geraščenko.

"Jūs taču nedomājat, ka kāds praporščiks lemj par 20 tanku vai "Buk" iekārtu nodošanu. Tas viss notiek pašā augstākajā līmenī. Bet finansēšana notiek no slepeniem Krievijas Federācijas fondiem - viņiem līdzekļu pietiek," atklāj ministra padomdevējs.

Geraščenko arī pastāstīja, ka Janukoviča režīma bēgļi no Ukrainas izveduši milzu naudas summas.

"Šie cilvēki laupīja un saņēma milzīgas summas "otkatos". Minimums - simti miljoni dolāru tādiem cilvēkiem kā Stavickis un Pšonka. Viktoram Janukovičam un viņa dēlam Aleksandram šīs summas pārsniedza miljardu dolāru," atzīmē Iekšlietu ministrijas padomnieks.

"Nevienam nav noslēpums, ka tieši Janukoviča ģimene un viņa pakalpiņi veicināja separātisma kustību martā un aprīlī. Pēc tam, kad tā ieņēma terorisma formu, daži no viņiem turpināja finansēt, bet ir arī tādi, kas bija šausmās par to, kas tur sākās," paskaidro Geraščenko.

Skaidrā naudā izvestos līdzekļus nav cerību atgūt, tie tiks tērēti, lai atpirktos no Krievijas tiesībsargājošajām institūcijām, paredz padomnieks. "Mēs zinām, ka FDD un Krievijas Izmeklēšanas komisija aktīvi meklē ieganstu, lai dabūtu šo naudu," uzsver Geraščenko.

Ukrainas ģenerālprokurors iepriekš paziņoja, ka Janukovičs no valsts nozadzis 100 miljardus dolāru (72,2 miljardi eiro).

Vēstīts, ka pēc februāra asiņainajām demonstrantu un drošības spēku sadursmēm Kijevā, Janukovičs no Ukrainas aizbēga un tagad atrodas Krievijā. Zināms, ka savu rezidenci pie Kijevas Janukovičs pametis ar helikopteru.

Vēlāk Janukovičs uzstājās preses konferencē Rostovā pie Donas Krievijā, kurā norādīja, ka joprojām ir leģitīms Ukrainas prezidents.

No Ukrainas aizbēga arī citas augstas amatpersonas, piemēram, ģenerālprokurors Viktors Pšonka, kura greznā māja pārsteidza Ukrainas iedzīvotājus, un Iekšlietu ministrs Vitālijs Zaharčenko.

Foto: Janukoviča rezidence.

Foto: Pšonkas māja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!