Foto: AFP/Scanpix/LETA

Japānā izpildīts nāvessods pēdējiem sešiem pastardienas kulta "Aum Shinri Kyo" ("Augstākās patiesības sekta") sekotājiem, kuri notiesāti par 1995. gada zarīna gāzes uzbrukumu Tokijas metro, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzbrukumā 13 cilvēki gāja bojā un vairāk nekā 5000 tika saindēti.

Ceturtdien nāvessods izpildīts sešiem vīriešiem (attēlā) – viņi bija pēdējie, kas šajā lietā gaidīja augstāka soda mēra izpildi. Septiņiem citiem par uzbrukumu atbildīgajiem, tostarp kulta līderim Sjoko Asaharam, nāvessods izpildīts jau 6. jūlijā.

Kulta dalībnieki tika apsūdzēti arī par vairākām citām slepkavībām, tostarp zarīna uzbrukumu 1994. gadā, kad bojā gāja astoņi un cieta 600 cilvēki.

Starp ceturtdien sodītajiem ir kulta vervētājs un biedri, kuri izlaida nervu gāzi vilciena vagonos. Nāvessoda izpilde visiem 13 notiesātajiem kulta locekļiem iepriekš tika atlikta līdz apelācijas procesa noslēgumam šī gada janvārī.

'Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau ziņoja, ka 13 cilvēku gāja bojā un aptuveni 5000 cilvēku saindējās, kad sektas locekļi izpūta zarīna gāzi Tokijas metro sastrēgumstundā 1995. gada 20. martā. Televīzijā demonstrētie kadri ar guļošiem cilvēkiem metro pieturās un karavīriem maskās, kas noslēdza Tokijas metro stacijas, šokēja Japānas sabiedrību, kas bija pieradusi pie drošības ielās un metro stacijās.

Tiesas spriedumā teikts, ka kulta līderis Asahara pavēlēja noslepkavot advokātu Cucumi Sakamoto, kurš apkopoja sūdzības pret "Aum Shinri Kyo", un viņa sievu un bērnu, un izplānoja uzbrukumu ar zarīnu Japānas centrālajā daļā 1994. gadā, kad dzīvību zaudēja astoņi cilvēki, kā arī uzbrukumu Tokijas metro.

Asahara noliedza savu vainu visās apsūdzībās, izņemot uzbrukumu kādam vīrietim ar VX gāzi. Viņš arī apgalvoja, ka sektas sekotāji noziegumus pastrādājuši bez viņa ziņas.

Saviem sekotājiem Asahara apgalvoja, ka viņš ir Šivas - iznīcības un atdzimšanas dieva hinduistu reliģijā - reinkarnācija, un aicināja viņus uzticēt sevi un savus līdzekļus sektas vadītājam. Par rīkojumu nepildīšanu Asahara savus sekotājus sodīja. No 1990. gada aprīļa Asahara sāka uzskatīt, ka visi cilvēki ir grēcīgi un viņus nepieciešams nogalināt, lai izglābtu to dvēseles.

2000. gadā sekta sevi pārdēvēja par "Aleph". Japānas tiesībsargājošās iestādes to joprojām novēro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!