Foto: RIA Novosti/Scanpix

Japāna otrdien izsauca uz Ārlietu ministriju Krievijas vēstnieku Tokijā Jevgeņiju Afanasjevu, protestējot pret Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vizīti vienā no četrām Dienvidkuriļu salām, uz kurām pretendē Japāna.

Afanasjevam Japānas Ārlietu ministrijā tika pateikts, ka Japāna izsaka "dziļu nožēlu" par otrdienas rītā notikušo Medvedeva vizīti Kunaširas salā, kuras japāņu nosaukums ir Kunasiri.

"Kunasiri sala ir neatņemama Japānas teritorijas daļa, un Japānas valdība nevar pieņemt šādu vizīti," vēstniekam sacīja ārlietu ministra vietnieks Keničiro Sasae.

"Šī vizīte ir nesavienojama ar mūsu valsts nostāju Ziemeļu teritoriju jautājumā, un es to uztveru kā tādu, kas aplej ar aukstu ūdeni centienus veidot pozitīvu gaisotni Japānas un Krievijas attiecībās," reportieriem paziņoja ārlietu ministrs Koičiro Gemba.

Gemba sacīja, ka mēģinās uzlabot attiecības starp abu valstu vadītājiem, lai šis teritoriālais strīds tiktu atrisināts.

Medvedeva vizīte Kunaširā notikusi dažas nedēļas pēc tam, kad Japānas premjerministrs Josihiko Noda un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vienojās atsākt divpusējas sarunas par teritoriālo strīdu.

Japāna pretendē uz Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomaji salām, kas atrodas Kuriļu arhipelāga dienvidos, un sauc tās par Ziemeļu teritorijām. Šo pretenziju dēļ Tokija un Maskava vēl joprojām nav parakstījušas miera līgumu, kas oficiāli izbeigtu karastāvokli pēc Otrā pasaules kara.

Kuriļu salas Otrā pasaules kara beigās okupēja un vēlāk anektēja Padomju Savienība.

Medvedevs iepriekšējo reizi apmeklēja Dienvidkuriļu salas 2010.gadā, kad viņš bija prezidenta amatā. Japāna toreiz ar sašutumu reaģēja uz šo apmeklējumu.

Medvedevs 2010.gada 1.novembrī apmeklēja Kunaširu divas nedēļas pirms savas vizītes Japānā, kur viņš piedalījās Āzijas-Klusā okeāna ekonomiskās sadarbības samitā. Reaģējot uz Medvedeva apmeklējumu Kunaširā, Japāna 2010.gada novembra sākumā uz dažām dienām atsauca savu vēstnieku Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!