Foto: EPA/LETA

Japānas lielākās aviosabiedrības "All Nippon Airways" (ANA) un "Japan Airlines" (JAL) trešdien apturēja tām piederošo lidmašīnu "Boeing 787 Dreamliner" izmantošanu avioreisu veikšanai pēc tam, kad viena no šīm lidmašīnām drīz pēc pacelšanās bija spiesta veikt ārkārtas nolaišanos.

ANA lidmašīna "Boeing 787 Dreamliner" trešdien pusstundu pēc izlidošanas no Jamaguči lidostas veica ārkārtas nolaišanos Takamacu lidostā akumulatora problēmas dēļ. Visi 137 pasažieri un apkalpes locekļi pēc lidmašīnas nolaišanās tika evakuēti.

Japānas Transporta ministrija paziņoja, ka lidmašīnas drošības sistēma bija konstatējusi nenoskaidrotas izcelsmes dūmus pilotu kabīnē, bet tie nebija konstatēti pasažieru salonā. Tika apstiprināta arī ziņa par savādu smaku pilotu kabīnē.

Pēc šī incidenta ANA nolēma apturēt visu tai piederošo "Dreamliner" izmantošanu avioreisiem. Drīz pēc tam arī JAL pieņēma šādu lēmumu par septiņām tai piederošajām šī modeļa lidmašīnām.

Lidmašīnas "Dreamliner" pēdējās nedēļās ir bijušas iesaistītas vairākos incidentos. Japānas Transporta ministrija pirmdien paziņoja, ka ir sākta šo lidmašīnu pārbaude pēc tam, kad nepilnas nedēļas laikā vienai no tām divreiz tika konstatēta degvielas noplūde.

8.janvārī degvielas noplūde no JAL lidmašīnas "Dreamliner" tika konstatēta ASV Bostonas pilsētas Logana lidostā, bet 13.janvārī - Tokijas Naritas lidostā.

7.janvārī JAL lidmašīnā "Dreamliner" izcēlās ugunsgrēks, kad tā, ielidojot no Japānas, nolaidās Bostonā. 11.janvārī ASV regulatori paziņoja, ka tiks veikta padziļināta lidaparāta drošuma pārbaude.

ANA lidmašīnai "Boeing 787 Dreamliner" 11.janvārī Japānā reisa laikā ieplaisāja stikls pilotu kabīnē, bet neviens no 246 pasažieriem un apkalpes locekļiem necieta.

JAL un ANA ekspluatē šīs lidmašīnas kopš 2011.gada. Abas lidsabiedrības ir vieni no nozīmīgākajiem "Boeing" klientiem, kas ir pasūtījušas 45 lidmašīnas "Boeing 787 Dreamliner".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!