Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Augstākā tiesa ceturtdien samazinājusi Mihaila Hodorkovska biznesa partnerim Platonam Ļebedevam piespriesto cietumsodu līdz jau izciestajam termiņam, vēsta aģentūra "Interfax".

"Ja tuvākajā laikā tiks pabeigtas visas procedūras, Ļebedevs brīvībā varēs iznākt jau šodien," paziņoja uzņēmuma "Menatep" bijušā vadītāja un "Jukos" akcionāra Ļebedeva advokāts Vladimirs Krasnovs.

Soda termiņš Ļebedevam samazināts līdz 10 gadiem, sešiem mēnešiem un 22 dienām. Iepriekš bija paredzēts, ka brīvībā Ļebedevs iznāktu maijā. Sods samazinās arī jau decembrī atbrīvotajam bijušajam naftas magnātam Hodorkovskim, ziņo aģentūra "Itar-Tass".

Tiesa arī atzinusi par nelikumīgu Ļebedeva turēšanu apcietinājumā 2004. un 2005. gadā, kad notika pirmās pret naftas kompāniju "Jukos" vadību vērstās tiesas process.

Vēstīts, ka uzņēmēju un Kremļa kritiķi Hodorkovski no cietuma atbrīvoja 20. decembrī, kad viņu apžēloja Krievija prezidents Vladimirs Putins. Bez apžēlošanas Hodorkovskim brīvībā būtu jāiznāk 2014. gada augustā.

1996. gadā Hodorkovkis un partneri nopirka lielāko daļu privatizācijai nodotās naftas kompānijas "Jukos" ("Yukos") akciju. 2003. gadā kompānija bija krietni izaugusi un ražoja 20% Krievijas naftas. Uzņēmums kļuva par Krievijas otru lielāko nodokļu maksātāju.

Miljardieri Hodorkovski, kurš atbalstīja Krievijas liberālo opozīciju un kritizēja prezidentu Putinu, 2003. gadā apcietināja un apsūdzēja par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanos.

Līdzās Hodorkovskim aizturēja un tiesāja arī "Jukos" akcionāru Platonu Ļebedevu. 2005. gadā ietekmīgajam uzņēmējam piesprieda deviņu gadu cietumsodu, kuru apelācijā izdevās samazināt par gadu. Hodorkovski nosūtīja uz cietumu Sibīrijā.

Otrā tiesas procesā 2010. gadā Hodorkovski un Ļebedevu atzina par vainīgiem piesavināšanā un naudas atmazgāšanā, piespriežot 14 gadu cietumsodu, kuru apelācijas procesā samazināja uz 13 gadiem, soda izciešanu skaitot no apcietināšanas brīža 2003. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!