Raķete, ko trešdien veiksmīgi izmēģinājusi Ziemeļkoreja, ir jauna tipa starpkontinentālā ballistiskā raķete, kas spēj sasniegt visu ASV kontinentālo daļu, apgalvo Phenjana.

Totalitārās valsts televīzija vēsta, ka Ziemeļkoreja ir izpildījusi savu misiju kļūt par kodolvalsti. Palaistā "Hwasong- 15" raķete tiek raksturota kā "pati jaudīgākā" līdz šim.

Raķete sasniegusi 4475 metru augstumu un 53 minūšu ilgā lidojuma laikā mērojusi 950 kilometrus, paziņoja Phenjana. Arī Dienvidkorejas aplēses ir līdzīgas. Raķete sasniegusi lielāku augstumu nekā jebkura cita līdz šim Ziemeļkorejas izmēģinātā un iekritusi Japānas ūdeņos aptuveni 250 kilometrus no krasta, skaidro raidsabiedrība BBC.

Raķetes palaišana, kas notiek par spīti pret Ziemeļkoreju vērstajām sankcijām tās ieroču programmas dēļ, ir izpelnījusies starptautisku nosodījumu. Trešdien šo jautājumu apspriedīs ANO Drošības padomes ārkārtas sēdē.

Dienvidkoreja uz Phenjanas raķetes palaišanu atbildēja ar savu raķešu dzīvā uguns mācībām, simulējot triecienu pa Ziemeļkoreju, ziņo BBC.

Ziemeļkoreja jau iepriekš ir apgalvojusi, ka tās raķetes spēj sasniegt ASV, taču tagad tas ir teikts par jauno raķeti, kas, domājams, ir iepriekšējo modeļu uzlabotā versija.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka raķetes palaišanu personīgi uzraudzījis pats Kims Čenuns. Ziemeļkoreja kā "atbildīga kodolvara un mieru mīloša valsts pieliks visas pūles, lai kalpotu cēlajam mērķim aizsargāt mieru un stabilitāti pasaulē", ziņo medijs.

Ziemeļkorejas kodolieroči, kas paredzēti aizsardzībai pret "ASV imperiālistu kodolšantāžas politiku" neapdraudēs nevienu valsti, kamēr vien netiks apdraudētas Ziemeļkorejas intereses, ziņo KCNA.

ASV bāzētās Ieinteresēto zinātnieku savienības aplēses liecina, ka Ziemeļkorejas raķete, lidojot pa standarta trajektoriju, varētu pievarēt vairāk nekā 13 000 kilometru attālumu un patiešām sasniegt jebkuru ASV daļu.

Taču, domājams, izšautajai raķetei bijusi ļoti viegla izmēģinājuma kaujas galviņa, kas nozīmē, ka jaudas varētu nepietikt, ja būtu jāpārvieto daudz smagāko kodolgalviņu.

Phenjana tikmēr apgalvo, ka "Hwasong-15" spēj sasniegt ASV ar "superlielu un smagu kaujas galviņu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!