Foto: AFP/Scanpix

Irāna ir gatava savu kodolprogrammu padarīt pārredzamāku, solījis nule kā ievēlētais Irānas prezidents Hasans Ruhani, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Savā pirmajā preses konferencē pēc ievēlēšanas šajā amatā, kas notika piektdien, 14.jūnijā, Ruhani pret valsti vērstās sankcijas šajā jomā nodēvēja par netaisnām. Viņš sacīja, ka Teherāna nepārtrauks urāna bagātināšanu.

Rietumu pasaulei ir aizdomas, ka Irāna pūlas būvēt kodolieročus, taču Teherāna apgalvo, ka programmas mērķi ir miermīlīgi, atzīmē BBC.

Ruhani preses konferences laikā sacīja, ka viņa valdība strādās pie tā, lai "veidotu konstruktīvu sadarbību ar pārējo pasauli".

Tāpat viņš pateicās Irānas balsstiesīgajiem iedzīvotājiem par izdarīto izvēli un solīja pildīt priekšvēlēšanu solījumus.

Jau vēstīts, ka Ruhani vēlēšanās ieguva pārliecinošu uzvaru. Tiek cerēts, ka viņš ieviesīs izmaiņas Irānas pārvaldībā, reformistu izdevumi Ruhani dēvē par "cerības šeihu" un līdz ar viņa uzvaru vēlēšanās prognozē "mērenas politikas rītausmu" Irānā.

64 gadus vecais garīdznieks Ruhani iepriekš ieņēmis vairākus amatus Irānas parlamentā un savulaik veiksmīgi vadījis Teherānas delegāciju sarunās par Irānas kodolprogrammu, iestājoties par konstruktīvāku dialogu ar pasaules lielvarām.

Balotējoties prezidenta amatam, viņš solīja uzlabot attiecības ar starptautisko sabiedrību, atjaunot 1980.gadā pārtrauktās diplomātiskās attiecības ar ASV un panākt pret Irānu vērsto ekonomisko sankciju mīkstināšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!