Foto: Reuters/Scanpix
Jaunieceltais Ķīnas Komunistiskās partijas vadītājs Tibetā mudinājis ar asāku kritiku vērsties pret trimdā dzīvojošo tibetiešu garīgo līderi Dalailamu, ceturtdien ziņo ķīniešu mediji.

Par partijas sekretāru Tibetā svētdien tika iecelts Vu Jindzje (attēlā pa kreisi). Šis amats tiek uzskatīts par vienu no politiski visdelikātākajiem, ņemot vērā periodiskos tibetiešu nemierus, kas vēsti pret Ķīnas pārvaldi.

Komunistiskās Ķīnas armija Tibetu okupēja 1950. gadā, taču deviņus gadus vēlāk pēc neveiksmīgas sacelšanās Dalailamam izdevās aizbēgt uz Indiju.

Runā, kura daļēji ceturtdien publicēta oficiozā "Tibet Daily", Vu uzsvēris, ka valdībai "jāpadziļina Dalailamas atmaskošana un kritika".

Viņš arī norādījis, ka jāievēro reliģiskās brīvība, taču tibetiešu budismam nepieciešama "pozitīva vadība", lai "budisms un sociālisms varētu viens otram pielāgoties".

Tas liecina, ka Pekina, domājams, negatavojas mīkstināt savu stingro nostāju Tibetas jautājumā.

Dalailamas pārstāvji līdz 2010. gadam noturēja vairākas sarunu kārtas ar Ķīnas amatpersonām, taču pēc vadības nomaiņas Pekinā šis dialogs tika iesaldēts.

Pekina apsūdz Dalailamu separātisma uzkurināšanā nolūkā izveidot neatkarīgu Tibetas valsti. Pats Dalailama to noliedz, apgalvojot, ka vēlas vienīgi tibetiešu autonomiju Ķīnas sastāvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!