Foto: AFP/Scanpix

Pakistānas jaunais premjerministrs Navazs Šarifs, kuru parlaments trešdien ievēlēja amatā, pirmajā uzrunā aicināja pārtraukt ASV bezpilota lidaparātu triecienus Pakistānas teritorijā, vēsta aģentūra AP.

Šarifs premjera amatā stāsies trešo reizi. Valstī, kur notikuši trīs militārie apvērsumi, premjera apstiprināšana amatā trīs reizes ir vēl nebijis gadījums. Tagad Šrifam ir jāsāk vadīt 180 miljonu cilvēku apdzīvoto un problēmu jūrā, to skaitā enerģijas trūkumā un kaujinieku uzbrukumos, slīkstošo valsti.

Bez ekonomiskajiem jautājumiem Šarifs pirmajā uzrunā parlamentam aicināja pārtraukt ASV gaisa triecienus. "Mēs respektējam citu suverenitāti un viņiem ir jārespektē mūsu suverenitāte un neatkarība. Šai kampaņai ir jābeidzas," paziņoja Šarifs.

63 gadus vecais Šarifs valdību divus termiņus vadīja jau deviņdesmitajos gados, bet amatu viņš zaudēja pēc militārā apvērsuma 1999. gadā. Gandrīz astoņus gadus pēc tam viņš pavadīja ārpus valsts, bet vēl piecus gadus opozīcijā.

Iepriekšējās valdības piecu varas gadu laikā Pakistāna bieži piedzīvojusi elektroapgādes pārtraukumus, kas ilguši pat 20 stundas. Pēdējos gados gāzes trūkuma dēļ daudzi cilvēki palikuši bez mājokļa apkures ziemās. Bez uzticama elektrības avota apgrūtināta ir uzņēmumu darbība.

Premjera pārstāvētā "Pakistānas musulmaņu līga – N" (PML-N), kas uzvarēja maijā notikušajās parlamenta vēlēšanās, labi saprot, ka vēlētāji gaida šo problēmu atrisināšanu. Tomēr tas nebūs tik vienkārši, norāda aģentūra AP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!