Leģendārā diplomāta Tūrvalda Stoltenberga dēls Jenss Stoltenbergs piektdien piekrita veidot jaunu Norvēģijas valdību pēc tam, kad līdzšinējai valdībai parlaments izteica neuzticību.
"Esmu piekritis mēģināt izveidot jaunu valdību," Stoltenbergs paziņoja pēc tikšanās ar karali Haraldu V, kurš pirms tam pieņēma līdzšinējā premjerministra Šjella Mangnes Bunnevīka atkāpšanos.

Premjerministra kandidāts nekavējoties rīkoja tikšanos ar dažādu partiju līderiem aiz slēgtām durvīm, lai apspriestu jaunās valdības veidošanu, taču Norvēģijas mediji ziņoja, ka centristu un konservatīvo partijas atteicās atbalstīt Stoltenbergu.

Stoltenbergs, kurš ceturtdien kļūs 41 gadu vecs, ir otrā augstākā amatpersona liberālajā Darba partijā, kas panāca Bunnevīka valdības atkāpšanos strīdā par gāzes elektrostacijām.

Bunnevīks pauda viedokli, ka šādas elektrostacijas apdraudētu apkārtējo vidi, un centās apturēt to celtniecību. Oponenti argumentēja, ka elektrostacijas ir jāceļ, lai izvairītos no cenu pieauguma importētajam kurināmajam elektrostacijām, kurās elektroenerģiju ražo, sadedzinot ogles.

Stoltenbergs ir ekonomists, kurš savu karjeru uzsāka kā žurnālists. Viņš atbalsta Eiropas integrāciju, taču politiskie analītiķi noraida pieņēmumus, ka viņš mēģinās Norvēģiju pietuvināt Eiropas Savienībai. Norvēģijas pilsoņi referendumos vairākkārt noraidījuši savas valsts dalību ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!