Foto: AFP/Scanpix

Jaunā Minskas vienošanās par pamieru un konflikta noregulējumu Ukrainā ir tikai taktisks Krievijas solis, kam sekos kārtējais uzbrukums, - šādu viedokli Lietuvas televīzijas speciālizlaidumā paudis pazīstamais Ukrainā strādājošais Krievijas žurnālists Jevgeņijs Kiseļovs.

"Negribu ieslīgt daudzajās vienošanās detaļās un spriedelēt, ka to parakstīja ne jau tie, kuri runājās. (..) Sarunās piedalījās [Francijas prezidents Fransuā] Olands, [Vācijas kanclere Angela] Merkele, [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins un [Ukrainas prezidents Petro] Porošenko, bet parakstīja gluži citi cilvēki, tā dēvētās trīspusējās Minskas grupas locekļi," viņš atgādinājis.

"Lai kāda būtu vienošanās un pat tad ja visi tās punkti tiks izpildīti, Putins paliks pie varas un Krievija paliks tāda, kāda tā pēdējo gadu laikā ir. Putina 15 valdīšanas gadi pēdējā laikā pārvērtuši Krieviju valstī, kura, manuprāt, reāli apdraud Eiropas drošību un tuvākos kaimiņus, ieskaitot Lietuvu, Latviju, Igauniju, Poliju, un šo sarakstu var arī turpināt. Tā ir valsts, precīzāk, nevis valsts, bet tās vadība, kas mēģina salauzt pašreizējo Eiropas starptautiskās drošības sistēmu, lauzt spēles noteikumus, kurus ievēro civilizētā pasaule, un uzspiest to vietā jaunus," sacījis Kiseļovs.

"Esmu dziļi pārliecināts, ka Putins un viņa režīms neatkarīgi no tā, kādas vienošanās parakstītas Minskā, joprojām rada draudus Eiropai, Eiropas Savienībai, NATO, draudus Rietumu civilizācijai - no tā mēs nekur neaizbēgsim. Agrāk vai vēlāk šīs vienošanās tiks lauztas - domāju, no Putina un Krievijas valdības puses. Šo vienošanos parakstīšana bija tīri taktisks solis, un tagad viņi domās tikai par to, kā šīs vienošanās pārkāpt, kā tās apiet, kā pāriet kārtējā uzbrukumā," norādījis žurnālists.

Pēc viņa teiktā, Putins nevar atļaut Ukrainai kļūt par Eiropas civilizācijas daļu. "Sekmīga Ukraina - Putinam tā būtu briesmīga lieta. Pat ja demokrātiskas, uz Eiropas civilizāciju orientētas Ukrainas projekts izrādīsies sekmīgs, Putinam tā būs briesmīga sakāve. Savā ziņā tas būtu viņa paša politiskās nāves sākums, un viņš centīsies to nepieļaut," secinājis Kiseļovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!