Jaunais ASV ģenerālprokurors Džefs Sešonss pērn divas reizes ticies ar Krievijas vēstnieku ASV. Šāda fakta nākšana gaismā izraisījusi skandālu, jo janvārī, kad viņa apstiprināšanas laikā Sešonsam tika jautāts par saziņu ar Krievijas amatpersonām, viņš jebkādas saites noliedza.

Kā vēsta raidsabiedrība BBC, Sešonss trešdien izplatītā paziņojumā atkārto, ka ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas laikā nav ticies ar nevienu ASV amatpersonu ar mērķi apspriest kampaņas gaitu.

Demokrātu politiskie līderi jau apvainojuši ģenerālprokuroru par melošanu par spīti zvērestam un pieprasījuši viņa atkāpšanos.

Sešonss pārrauga Federālā izmeklēšanas biroja izmeklēšanu, kurā tiek pārbaudīta iespējamā Krievijas iejaukšanās ASV vēlēšanās. Demokrāti aicinājuši ģenerālprokuroru atkāpties no šīs izmeklēšanas uzraudzīšanas.

Trešdien ASV Kongresa komisija apstiprināja izmeklēšanas sākšanu jautājumā par iespējamu Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Tieslietu ministrijas preses sekretāre Sāra Isgura Floresa tagad skaidro, ka Sešonsa "atbildē nav bijis pilnīgi nekā maldinoša".

Sešonsam pērn Senāta Bruņoto spēku komitejas locekļa statusā bijušas tikšanās ar vairāk nekā 25 ārvalstu vēstniekiem, un viņam bijušas divas atsevišķas sarunas ar Krievijas vēstnieku Sergeju Kisļaku, apliecināja ministrija.

Viena saruna bijusi oficiālas vizītes gaitā rudenī, bet otra - vasarā pēc Sešonsa runas organizācijā "Heritage Foundation". Pats Sešonss trešdien noliedza jebkādas apsūdzības.

"Es nekad neesmu ticies ar Krievijas amatpersonām, lai apspriestu kampaņas jautājumus. Man nav ne jausmas, par ko ir šīs apsūdzības. Tās ir nepatiesas," norādīts Sešonsa paziņojumā, ko tviterī publiskoja Floresa.

Pirmais ar ziņām par Sešonsa kontaktiem nāca klajā laikraksts "Washington Post". Kongresa locekļi, reaģējot uz šo informāciju, norādījuši, ka Sešonsam vajadzētu norobežoties no dalības Federālā Izmeklēšanas biroja pārbaudē par Krievijas iejaukšanos ASV vēlēšanās.

Floresa skaidroja, ka Sešonsam apstiprināšanas procedūras gaitā "uzdots jautājums par komunikāciju Krievijas un Trampa kampaņas starpā, nevis par tikšanās reizēm, kas viņam bijušas kā senatoram vai Bruņoto spēku komitejas loceklim".

Baltais nams šo situāciju pagaidām nav komentējis. ASV Kongresa Pārstāvju palātas demokrātu līdere Nensija Pelosi tikmēr jau ir aicinājusi Sešonsu atkāpties.

"Dodot zvērestu, Džefs Sešonss apstiprināšanas laikā Senātā meloja. (..) Sešonss nav piemērots kalpot kā mūsu valsts augstākā likumsargāšanas amatpersona, un viņam vajadzētu atkāpties no amata," viņa uzsvēra paziņojumā.

"Ja tā ir taisnība, ka Sešonss neatklāja tikšanos ar Kisļaku, viņam ir jānorobežojas no izmeklēšanas," tviterī aicināja Pārstāvju palātas Izlūkošanas komitejas loceklis Adams Šifs, kurš pārstāv demokrātus.

Pāris stundas pirms tam Šifs paziņoja, ka Pārstāvju palātas Izlūkošanas komiteja sāks izmeklēt apsūdzības par Trampa kampaņas un Krievijas slepenajām norunām.

Viņš atklāja, ka demokrāti un republikāņi trešdienas vakarā par to ir panākuši rakstisku vienošanos. "Mēs esam apņēmušies to darīt," paziņoja kongresmenis. "Ir visi iemesli, lai veiktu pamatīgu izmeklēšanu," viņš piebilda.

Šifs tviterī pavēstīja par izmeklēšanu, norādot, ka abas partijas "šobrīd ir gatavas izmeklēt visas Krievijas aktīvo pasākumu iezīmes, tostarp slepenu norunu ar Trampa kampaņu".

ASV mediji februārī ziņoja, ka Trampa vēlēšanu kampaņas padomniekiem, tostarp kampaņas vadītājam Polam Manafortam, bijuši atkārtoti kontakti ar Krievijas izlūkdienestiem.

Februārī no amata atkāpās Trampa padomnieks nacionālās drošības jautājumos Maikls Flinns, jo bija sniedzis maldinošu informāciju par saviem kontaktiem ar Krievijas amatpersonām.

Šifs norādīja, ka Krievija izmanto dažādas metodes, tostarp šantāžu, izspiešanu un slepenas norunas, kas, domājams, tiks izpētīts izmeklēšanas laikā.

Izmeklēšana ir vajadzīga, jo "mūsu demokrātija (vēlēšanu laikā) piedzīvoja uzbrukumu, un ir būtiski, lai mēs saprastu, kas te notika", skaidroja kongresmenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!