Jaunzēlande pārdēvēs toponīmus, kuros ir sastopams rasistiski aizskarošais angļu vārds "nigger" ("nēģeris"), ceturtdien paziņoja šīs valsts valdība.

Trīs toponīmi Dienvidsalā esošajos Dienvidu Alpos tiek aizstāti ar vārdiem no Jaunzēlandes pamatiedzīvotāju maoru valodas.

Nigerstrīmas upe (Nigger Stream) turpmāk būs Pukiostrīma (Pukio Stream), Nigerheda kalns (Niggerhead) kļūs par Tauhai pakalnu (Tawhai Hill), bet Nigerhila pakalns (Nigger Hill) tiek pārdēvēts par Kanukas pakalniem (Kanuka Hills).

Zemes informācijas ministre Luīze Apstona atzina, ka vārds "nigger" toponīmikā atspoguļo laiku, "kad attieksme pret šo vārdu bija ievērojami citādāka nekā tagad".

"Tas ir vārds, kas šodien ir skaidri aizskarošs vairumam cilvēku," viņa piebilda.

"Tā nav vēstures pārrakstīšana. Tas, ka šīm trim vietām bijuši citi nosaukumi, ir un paliks zināms. Tomēr tādā sabiedrībā kā mūsējā, kas ir multikulturāla un kurā vairums jaunzēlandiešu netiecas būs aizskaroši vai izslēdzoši pret citiem, es neuzskatu, ka šim vārdam ir vieta mūsu oficiālajos nosaukumos," sacīja ministre.

Minēto triju vietvārdu izcelsme nav reģistrēta, bet tā var būt saistīta ar vietējo grīsli Carex secta, kas aug šajā rajonā un kuru agrīnie eiropiešu ieceļotāji Jaunzēlandē sauca par "niggerhead" ("nēģergalvu").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!