Foto: Reuters/Scanpix

Trīs Nīderlandes Otrā pasaules kara karakuģu vrakus, kuru pazušana no Javas jūras dzīlēm tika konstatēta pagājušajā gadā, nozaguši ūdenslīdēji, liecina sākotnējā izmeklēšana.

Indonēzijas un Nīderlandes eksperti "izskatīja visus pieejamos datus" un secināja, ka vraki tikuši nozagti, paziņoja Nīderlandes Ārlietu ministrija.

Pagājušā gada atklājums, ka pazuduši vismaz seši 1942. gadā nogrimušu Nīderlandes un Lielbritānijas kuģu vraki, kas tiek uzskatīti par karalaika apbedījumiem, Eiropā izraisīja šoku un prasības pēc atbildēm.

Indonēzija sākotnēji atteicās uzņemties vainu par kuģu pazušanu, jo tai neesot lūgts aizsargāt kuģus un tāpēc tā par tiem nav atbildīga.

Taču Džakarta piekrita sadarboties ar savu bijušo koloniālo valdnieci Nīderlandi, lai noskaidrotu notikušo.

Amatieri nirēji trīs Nīderlandes karakuģu vrakus atrada 2002. gadā - 60 gadus pēc Javas jūras kaujas ar Japānas spēkiem.

Taču starptautiska ekspedīcija, kas devās uz vraku atrašanās vietu pirms kaujas 75. gadadienas šogad, šokēta atklāja, ka šie un vēl citi vraki ir pazuduši.

Javas jūras kaujā Japānas karaflote uzveica Lielbritānijas, ASV, Nīderlandes un Austrālijas spēkus, nodarot vienu no smagākajiem zaudējumiem sabiedroto spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!