Jemenas prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi, par kura atrašanās vietu nebija skaidrības kopš trešdienas, ir ieradies Saūda Arābijas galvaspilsētā Rijāda, atsaucoties uz amatpersonām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Hadi sestdien piedalīšoties Arābu līgas samitā Ēģiptē.

Jemenas prezidents pagājušajā mēnesī pameta galvaspilsētu Sanu, kuru janvārī pilnīgā kontrolē pārņēma "Houthi" nemiernieki. Prezidents tika turēts māja arestā, līdz bēga uz ostas pilsētu Adenu.

Tikmēr Saūda Arābijas vadīta koalīcija turpina uzlidojumus šiītu nemiernieku grupējuma "Houthi" pozīcijām. Rijāda triecienus kaujiniekiem, kuri turpina paplašināt savu kontroli, sāka trešdien.

Saūda Arābija norāda, ka "aizsargā leģitīmo valdību", tikmēr šīītu valsts Irāna Rijādas iesaistīšanos konfliktā sauc par "bīstamu" pavērsienu.

Otrajā uzlidojumu naktī bombardētas nemiernieku pozīcijas Sanā un viņu bāze pie ostas pilsētas Adenas. Tiek ziņots par civiliedzīvotāju upuriem. Tāpat Adenā notikušas nemiernieku un prezidentam Hadi lojālo karavīru sadursmes.

Saūda Arābijas mediji ziņo, ka gaisa uzlidojumos Jemenā piedalās 100 lidmašīnas, bet vēl daudzas nodrošinot sabiedrotie. Lidaparātus misijai sūtot Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Kuveita, Katara, Jordānija, Maroka un Sudāna. Savukārt Ēģipte, Jordānija, Sudāna un Pakistāna ir gatavas iesaistīties sauszemes operācijā pret nemierniekiem.

ASV paziņoja, ka sniedz "loģistikas un izlūkošanas atbalstu".

Konflikts, kurā iesaistās reģiona nozīmīgākas valstis, var traucēt globālo naftas tirgu. Jēlnaftas cena kopš Saūda Arābijas uzlidojumu sākuma jau ir pieaugusi par 6%, norāda BBC.

Kas karo Jemenā?

  • "Houthi": Zaidisma šiītu nemiernieki no valsts ziemeļiem. Pagājušajā gadā pārņēma galvaspilsētu Sanu un turpina paplašināt savu kontroli.

  • Prezidents Hadi: Viņu atbalsta lojālisti armijā un policijā, kā arī Tautas pretošanās komitejas kaujinieki. Hadi cenšas dot pretsparu nemierniekiem no sava bastiona valsts dienvidos.

  • "Al Qaeda" Arābijas pussalā (AQAP): ASV to uzskata par bīstamāko starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" atzaru. AQAP ir gan pret prezidentu Hadi, gan "Houthi" kaujiniekiem.

  • "Islāma valsts" (IS): Grupējuma IS sabiedrotie Jemenā parādījušies nesen. Cenšas aizēnot AQAP.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!