Foto: AFP/Scanpix

ASV varas iestādēm joprojām nav aizdomās turamo un nav zināmi motīvi pirmdien notikušajai spridzināšanai pie Bostonas maratona finiša līnijas, kas laupīja trīs cilvēku dzīvības. Amatpersonas precizē sprādzienos ievainoto personu skaitu – tas palielinājies līdz 176, vēsta raidsabiedrība CNN.

Tāpat izmeklētāji informē, ka teroraktā nav bijušas vairāk par divām eksplodējušajām bumbām. Aizdomīgajos saiņos, kurus iepriekš uzskatīja par neeksplodējušiem spridzekļiem, sprāgstvielas tomēr nav bijušas, ziņo CNN.

Izmeklētāji ir nopratinājuši kādu Saūda Arābijas pilsoni, kurš ASV uzturas ar studentu vīzu. Tāpat pārmeklēta šīs personas dzīvesvieta Bostonas ziemeļos. Līdz šim nekas neliecinot, ka persona būtu saistīta ar sprādzieniem, uzsver amatpersonas.

Saūda Arābijas pilsoni ar ievainojumu kāja Bostonas slimnīcā apsargājot policija, tomēr amatpersonas uzsver, ka viņš nav apcietināts.

Pirmdien izmeklētāji policijai devuši norādes par "tumša vai melnādaina vīrieša" ar ārzemju akcentu meklēšanu. Minētais vīrietis ar melnu mugursomu esot redzēts cenšoties iekļūt norobežotajā teritorijā aptuveni piecas minūtes pirms pirmā sprādziena, liecina CNN rīcībā esošā informācija.

Raidsabiedrības rīcībā esošā informācija liecina, ka ir nopratināta arī kāda Saūda Arābijas izcelsmes ārste. Policija informē, ka izmeklēšanas ietvaros izmeklētāji runā ar lielu cilvēku skaitu.

Amatpersonas pārskata sprādziena vietas tuvumā esošo videonovērošanas kameru ierakstus, bet līdz šim nav izdevies atrast materiālu, kur būtu redzams spridzekļu novietošanas brīdis. Milzīgā daudzuma fotogrāfiju un videoierakstu pārskatīšanā iesaistīts liels izmeklētāju skaits. Policija arī aicina cilvēkus iesniegt savas maratona laikā uzņemtās fotogrāfijas.

Izlūkošanas dienesti pārbauda visu iespējamo informāciju par draudiem pirms terorakta, to skaitā dažādos džihādistu forumos, tomēr līdz šim nav izdevies atrast nekādas norādes, kas pirms sprādzieniem būtu liecinājušas par plānoto uzbrukumu. Tāpat joprojām nav zināms, vai spridzināšanu organizēja ārvalstu, vai iekšzemes grupējumi.

Izmeklētāji pievērš uzmanību katram sīkumam, lai no informācijas drumslām iegūtu informāciju par noziegumu. Bostonas izmeklēšanas dienesti teic, ka viņu rīcībā ir vairāki aktīvi pavedieni un panākumi nozieguma vietas izpētē. Spridzekļi esot bijuši mazi un nav saturējuši "C-4" vai kādu citu augsti eksplozīvu sprāgstvielu. Bet pats uzbrukums esot bijis "sarežģīts un koordinēts".

Pirms sacensībām neesot bijusi nekāda informācija par draudiem drošībai, uzsver štata valdības amatpersonas. Izmeklēšanas vadību ir uzņēmies Federālais izmeklēšanas birojs (FIB).

Amatpersonas slavē atbildīgos dienestus, kas operatīvi no notikuma vietas, minimizējot haosu, aizveduši cilvēkus un saglabājuši neskartu nozieguma vietu, kas ir ļoti nozīmīgi veiksmīgai izmeklēšanai.

Bostonas lidostās policisti aptaujā cilvēkus, vai to telefonos nav bildes un ieraksti no maratona. Amatpersonas skaidro, ka cilvēki paši var neapjaust, ka viņu fiksētais materiāls var izrādīties izmeklēšanai nozīmīgs.

Nozīmīgi informāciju izmeklētājiem varētu sniegt caur notikuma vietas tuvumā esošo mobilo sakaru torņiem izejošie signāli.

Pēc cilvēku evakuācijas eksperti un sprāgstvielu meklēšanā apmācītie suņi pārbaudīja milzīgu daudzumu aizdomīgu saiņu, jo daudzi cilvēki notikuma vietā bija pametuši savas somas.

Izmeklētāji arī norāda, ka pirmdien Bostonā esošajā Džona Ficdžeralda Kenedija bibliotēkas un muzeja ēkā notikušais sprādziens radies tehnisku iemeslu dēļ un nav bijis saistīts ar teroraktu.

Jau vēstīts, ka divi ar gultņu lodītēm pildīti spridzekļi pirmdien eksplodēja cilvēku pūlī netālu no Bostonas maratona finiša, nogalinot trīs un ievainojot vairāk nekā 100 cilvēkus. Starp bojāgāušajiem ir kāds astoņus gadus vecs zēns. 17 cietušo stāvoklis ir smags.

"Es redzēju cilvēkus, kuriem izskatījās, ka ir norautas kājas. Tur bija daudz asiņu zem kājām. Tad cilvēkus veda ratiņkrēslos," pastāstīja 33 gadus vecais Džo Andersons, kurš neilgi pirms sprādziena pieveica 42 kilometru garo distanci.

Daudziem ievainotajiem tuvākajās dienās būs nepieciešamas papildus operācijas, pastāstīja Masačūsetsas Centrālās slimnīcas ķirurgs Pīters Fagenholcs. "Mēs redzam daudz šrapneļa traumas ar mazām metāla atlūzām," ārsts informēja reportierus.

ASV prezidents Baraks Obama paziņoja, ka par spridzināšanu atbildīgie "sajutīs pilnu likuma spēku", bet Baltais nams norādīja, ka reaģē uz incidentu kā "teroraktu".

Pirmais spridzeklis, radot lielu uguns un dūmu mākoni, skatītāju pūlī detonēja aptuveni četras stundas pēc maratona sākuma, kad finišam tuvojās daudz skrējēju. Pēc dažām sekundēm eksplodēja arī otrs spridzeklis.

Pēc sprādziena drošības pasākumi pastiprināti valsts galvenajās pilsētās, tai skaitā Vašingtonā un Ņujorkā.

Par papildus drošības pasākumu apsvēršanu paziņoja arī svētdien gaidāmā Londonas maratona rīkotāji.

Bostonas maratons tiek rīkots jau kopš 1897. gada. Katru gadu pasākums piesaista aptuveni pusmiljonu skatītāju un 20 000 dalībnieku, informē "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!