Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers vēsi reaģējis uz Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna prasību atlīdzināt pusi no 800 miljoniem eiro, ko Budapešta iztērējusi, būvējot žogu, kas aizsargā Ungārijas un līdz arto bloka dienvidu robežu no migrantu plūsmas.

Junkers paziņojis Orbānam, ka ES jau piešķīrusi Ungārijai ievērojamas summas, lai palīdzētu kontrolēt migrāciju, tostarp valsts dienvidu robežu aizsardzībai, bet Ungārija ne vienmēr pildījusi savus solījumus.

"Solidaritāte ir divvirzienu iela. Ir brīži, kad dalībvalstis var gaidīt atbalstu, un brīži, kad tām vajadzētu dot savu ieguldījumu," vēstulē Orbānam norādījis Junkers, "un solidaritāte nav piedāvājums ēdienkartē, kuru var izvēlēties robežu pārvaldībai, un noraidīt, kad runa ir par [patvēruma meklētāju] pārdali."

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības (ES) Tiesa trešdien noraidīja Ungārijas un Slovākijas prasības atcelt obligātās patvēruma meklētāju pārdales kvotas. Ungārija un Slovākija tiesā apgalvoja, ka ar vairākuma balsošanas procedūru 2015. gada septembrī pieņemtais lēmums ieviest kvotas 120 000 patvēruma meklētāju pārvietošanai no Itālijas un Grieķijas uz citām dalībvalstīm ir pretrunā ar ES tiesību normām.

Pret šo lēmumu balsoja arī Rumānija un Čehija, bet tās nevērsās ES Tiesā. Orbāns ir nodēvējis migrāciju par "terorisma Trojas zirgu".

2015. gadā Ungāriju tranzītā šķērsoja vairāk nekā 400 000 migrantu, cenšoties nokļūt bagātākajās Rietumeiropas valstīs, īpaši Vācijā. Reaģējot uz nekontrolēto migrantu plūsmu, kas 2015.gada vasarā sāka gāzties pār robežu ar Serbiju, Ungārija uz robežas uzcēla dzeloņstiepļu žogu, kura patrulēšanā tika iesaistīta arī armija.

Vēlāk tika uzcelts žogs arī uz robežas ar Horvātiju, bet uz robežas ar Serbiju - otra žoga līnija. Tika arī izveidota 3000 vīru liela īpaša robežpolicijas vienība.

Lai gan žoga būve uz Ungārijas robežām izsauca asu Briseles kritiku, arī citas ES dalībvalstis vēlāk ķērās pie savu robežu nostiprināšanas. Ungārijas politika faktiski slēdza tā dēvēto Balkānu maršrutu migrantu ceļā uz Eiropu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!