Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps preses konferencē pēc tikšanās ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu cita starpā Eiropas Komisijas prezidentu Žanu Klodu Junkeru nodēvēja par 'cietu cepumiņu', kurš padevies ASV spiedienam pārrunāt tirdzniecības līgumu pēc tam, kad Tramps piedraudēja pacelt tarifus Eiropas automašīnām.

"Godīgi, viņš no Eiropas manā birojā ieradās tik ātri, ka es nemaz nezināju, ka viņiem ir tik ātri lidojošas lidmašīnas. Es prasīju: "Kur gan jūs atradāt šādu lidmašīnu?"," otrdien klāstīja Tramps. Viņš tādējādi raksturoja jūlijā notikušo tikšanos ar Junkeru, kuras rezultātā tika apturēta tarifu pacelšana un uzsāktas sarunas par to samazināšanu.

ASV un ES līderi tikšanās laikā apņēmās neieviest jaunus tarifus otras puses ražotajiem produktiem tik ilgi, kamēr vien tiek vestas auglīgas pārrunas. "Tagad mums ir kas līdzīgs darījumam. Tāpēc, ka tas lielā mērā ekonomiski viscaur ir par automašīnām," skaidroja ASV prezidents, "Žans Klods ir spēcīgs vīrs. Viņš ir ļoti labs vīrs. Man viņš patīk. Bet viņš ir stingrs, viņš ir nekaunīgs. Viņš ir tāda tipa cilvēks, ar kādiem es gribu vest sarunas, bet viņš ir ciets, ciets cepumiņš."

Šīs pārrunas gan notika brīdī, kad ASV jau bija pacēlušas tarifus Eiropas valstu ražotajam tēraudam un alumīnijam 6,4 miljardu eiro apmērā, un ES kā atbildi pacēla tarifus amerikāņu tēraudam, lauksaimniecības produktiem, zemesriekstu sviestam, dzērvenēm, apelsīnu sulai, laivām, kosmētikai un pat specifiskiem zīmoliem, piemēram, "Harly Davidson" motocikliem kopumā 2,8 miljardu eiro vērtībā.

Pirms Junkera vizītes ASV prezidents bija izteicis draudus Eiropas automašīnām uzlikt 25% ievedmuitu. Šī drauda izpilde tagad ir atlikta, un Tramps lepojas ar tirdzniecības sarunu rosināšanu starp ASV un ES. Vienlaikus Tramps ignorē faktu, ka pats apturēja sava priekšgājēja Baraka Obamas uzsāktās sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības izveidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!