Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājs Žans Klods Junkers 26. februārī Belgradā ticies Serbijas prezidentu Aleksandaru Vučiču un paudis, ka Serbijai pirms tās pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) ir jāatrisina strīds ar Kosovu un jāveic vairākas reformas, ziņo "Radio Free Europe Radio Liberty" (RFE/RL).

Junkers sarunā ar Serbijas prezidentu sacījis, ka Balkānu valsts ir uz pareizā ceļa, taču ES nevar pieņemt jaunus dalībniekus ar neatrisinātiem teritoriālajiem jautājumiem. "Serbija jau padarījusi iespaidīgu daļu no ES pievienošanās ceļa," teicis Junkers, piebilstot, ka vairākas problēmas joprojām ir jāatrisina.

Serbijai vajadzētu veikt tiesu reformas un uzlabot tiesiskumu pirms tā varētu pievienoties ES, bildis EK vadītājs.

Runājot par situāciju ar Kosovu, Serbijas prezidents paudis: "Mums nepieciešams kompromiss vai arī mēs turpināsim dzīvot pagātnē."

Medijs atgādina, ka 2008. gadā Kosova pasludināja neatkarību, un to atzīst 116 citas valstis, tostarp lielākā daļa ES dalībvalstu. Taču Belgrada tās neatkarību neatzīst. EK priekšsēdis norādīja, ka ES vēlas panākt juridiski saistošu nolīgumu starp Serbiju un Kosovu, bet nolīguma apjoms un saturs ir atkarīgs no abām valstīm.

Junkers Serbiju apmeklē kā daļu no vizītes pa Rietumbalkānu valstīm, kas vēlas pievienoties blokam laikā, kad Krievija vēlas paplašināt savu ietekmi reģionā, it īpaši Serbijā, ziņo medijs. Vizītē Junkera kompanjons ir Eiropas paplašināšanās komisārs Johannes Hāns. Tā bija paredzēta pēc tam, kad ES izstrādāja jaunu stratēģiju reģionam. Stratēģija paredz, ka Serbija un Melnkalne pievienosies blokam 2025. gadā.

Junkers jau iepriekš paudis, ka Serbija un Melnkalne varētu pievienoties ES 2025. gadā. "Tas ir orientējošs datums, lai iedrošinātu tos, uz kuriem tas attiecas, konsekventi īstenot procesus," runājot Eiropas Parlamentā dažas stundas pirms EK izklāstīs savu jauno Rietumbalkānu stratēģiju, sacīja Junkers.

ES valstīm ir jāpalīdz Rietumbalkānu valstīm to ceļā uz bloku, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!