Foto: AP/Scanpix

Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers un Eiropadomes prezidents Donalds Tusks otrdien ieradušies Pekinā divu dienu vizītē, kuras laikā paredzēts galveno uzmanību pievērst ekonomikas jautājumiem.

Sagaidāms, ka tiks pārrunāta arī Ķīnas iespējamā atzīšana par tirgus ekonomiku, kas varētu atvieglot daļu no ierobežojumiem, kuri apgrūtina Ķīnas eksportu uz Eiropas Savienību (ES).

Ķīna 2001. gadā pievienojās Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO) un cer, ka šogad tā iegūs pilnvērtīgas tirgus ekonomikas statusu, apliecinot, ka tā nesubsidē savu eksportu nolūkā ierobežot globālo konkurenci.

Tiesa gan, Eiropas Parlaments (EP) maijā nobalsoja pret tirgus ekonomikas statusa piešķiršanu Pekinai, norādot, ka vispirms jāizveido mehānisms, kas pasargātu ES iekšējo tirgu no lētā Ķīnas importa.

Brisele Pekinu apsūdz par tirgus pārpludināšanu ar lētu tēraudu, kas apdraud eiropiešu eksportu un darbvietas. Eiropas industrijas pārstāvji otrdien norādījuši, ka dempinga politika izplatās arī uz citām nozarēm. "Ķīnas dempings attiecas uz daudz ko citu, ne tikai uz tēraudu," norādīja Eiropas Rūpnieku apvienība. "Tiks skarta ikviena tautsaimniecība, īpaši nelielās, kas Eiropā ražo produktus."

Piemēram, keramikas nozarē iespējamais dempings apdraud 100 000 darbavietu, bet 80 000 darbavietas apdraudētas alumīnija ražošanā, uzsvēra Eiropas rūpnieki, piebilstot, ka Eiropai jāsaglabā spēcīga un efektīva tirgus aizsardzības sistēma un jānoraida Ķīnas prasības atvieglot antidempinga pasākumus.

ES ir lielākais Ķīnas tirdzniecības partneris, bet ES tirdzniecībā Ķīna ieņem otro vietu aiz ASV.

ES uzņēmumi, kas darbojas Ķīnā, gadiem ilgi sūdzas par šķēršļiem, kādus Pekina rada piekļuvei tās iekšējam tirgum, par nevienlīdzīgas konkurences nosacījumiem un par valstī valdošo likuma varas trūkumu.

Paredzēts, ka Junkers un Tusks ar Ķīnas līderiem pārrunās arī sekas, kādas izraisīs britu balsojums par izstāšanos no ES. Eksperti brīdina, ka Lielbritānijas aiziešana no bloka var mazināt ķīniešu uzņēmēju vēlmi investēt ES. Līdz šim briti Briselē lobējuši Ķīnai labvēlīgas tirdzniecības politikas īstenošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!