Foto: Reuters/Scanpix

Kabulā ceturtdien pēc gandrīz 20 gadu prombūtnes atgriezies bijušais Afganistānas premjerministrs, kādreizējā nemiernieku grupējuma "Hezb i Islami" ("Islāma partija") līderis Gulbedīns Hekmatjars, paziņojušas amatpersonas.

Pretrunīgi vērtētais komandieris un viņa grupējums pērn septembrī parakstīja vienošanos ar Afganistānas valdību, kas paredzēja, ka grupējuma kaujinieki noliek ieročus, izbeidz cīņu pret valdības spēkiem un iegūst pilntiesīgu politisko statusu, bet valdība atbrīvo ieslodzītos "Hezb i Islami" locekļus. Šī vienošanās nozīmēja būtisku panākumu Afganistānas valdībai, bet saņēma kritiku no cilvēktiesību organizācijām.

Hekmatjars pazīstams ar iesauku "Kabulas miesnieks", jo 1992.–1996. gada pilsoņkarā Kabulas aplenkuma laikā apšaudīja pilsētu ar raķetēm, nodarot tai lielus postījumus un nogalinot desmitiem tūkstošiem civiliedzīvotāju.

Afganistānas galvaspilsētā Hekmatjars ceturtdien ieradās bruņotā vairāku simtu automašīnu kolonnā, par kuras drošību gar visu 160 kilometrus garo ceļu no Nangarhāras provinces valsts austrumos gādāja policija. Pilsētas ielās pretrunīgi vērtēto komandieri sagaidīja simtiem cilvēku, ieskaitot atbalstītājus ar viņa partijas karogiem un ziediem. Cilvēki sekoja autokolonnai arī savās mašīnās, dziedot valsts himnu un skandējot "Sveicam Kabulā, godājamais Hekmatjar!".

Tiesa gan, ziņu aģentūras AFP uzrunātie kabulieši viņa atgriešanos vērtēja dažādi. 35 gadus vecais Džamšeds to nosauca par labu ziņu, paužot cerības, ka Hekmatjara ietekme palīdzēs uzlabot drošību. Kāds cits autokolonnas vērotājs, kas atteicās nosaukt savu vārdu, sprieda, ka Hekmatjars būšot pārsteigts, "ieraudzīdams, ka Kabula atkal atjaunota". Tikmēr 20 gadus vecais Edress Arabzada pauda viedokli, ka Hekmatjaram būtu jālūdz piedošana par nevainīgu cilvēku nogalināšanu, tomēr piebilda, ka bijušā premjera atgriešanās "ir apsveicama, ja tā palīdzēs vairot mieru un stabilitāti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!