Foto: AP/Scanpix

Afganistānas galvaspilsēta Kabulā piektdien izcēlušās policijas sadursmes ar protestētājiem, kas 90 cilvēku dzīvības prasījušā terorakta dēļ pieprasa valdības demisiju.

Protestos, kuros piedalījās simtiem cilvēku, dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki, tostarp Senāta spīkera vietnieka dēls.

Vēl vismaz septiņi cilvēki protestos ir ievainoti, atklāja neatliekamās medicīniskās palīdzības koordinators.

Lai izklīdinātu protestētājus, kas bija ceļā uz prezidenta pili un likumsargus apmētāja ar akmeņiem, policija lika lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus, kā arī atklāja uguni ar kaujas munīciju. Sadursmes izraisījās netālu no terorakta vietas.

Demonstranti pieprasīja prezidenta Ašrafa Gani un citu augstāko amatpersonu atkāpšanos un sauca "Nāvi talibiem!". Protestētāju saukļi bija vērsti arī pret ASV un Pakistānu. Demonstranti pieprasīja politiskās sistēmas reformas, drošības dienestu amatpersonu atkāpšanos un cietumos ieslodzīto talibu un "Hakani tīkla" kaujinieku sodīšanu ar nāvi.

Kabulas policija un Afganistānas Iekšlietu ministrija situāciju nav komentējušas, bet Afganistānas prezidenta pils septiņas stundas pēc protestu sākuma nāca klajā ar aicinājumu saglabāt mieru.

"Mierīgi protesti ir cilvēku pilsoniskās tiesības un valdība to atbalsta," teikts paziņojumā, kurā arī norādīts, ka oportūnisti izmanto šādus notikumus haosa radīšanai.

Prezidenta pils aicināja protestu organizatorus darīt zināmas savas prasības un bažas valdībai ar dialoga starpniecību.

Sagaidāms, ka prezidents Gani apstiprinās nāvessoda izpildīšanu 11 grupējumu "Taliban" un "Hakani tīkls" kaujiniekiem, šādi atmaksājot par teroraktu, pavēstīja avots valdībā.

Talibi, kas šobrīd izvērsuši pavasara militāro ofensīvu, noliedz atbilstību par teroraktu.

Afganistānas valdība uzskata, ka "Hakani tīkls" ir saistīts ar kaimiņvalsts Pakistānas izlūkdienestu. Grupējumu vada Siradžudins Hakani - talibu kustības līdera vietnieks.

Afganistāna jau ilgu laiku apsūdz Pakistānu, ka tā atbalsta un dod patvērumu "Hakani tīkla" un talibu elitei un karotājiem.

Kabulas diplomātisko kvartālu trešdienas rītā satricinājis spēcīgs sprādziens, kurā nogalināti vismaz 90 cilvēki un aptuveni 400 ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!