Foto: AFP/Scanpix

Polijas valdošās konservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderis Jaroslavs trešdien paziņojis, ka joprojām cer panākt stingrāku abortu ierobežošanu, lai gan parlaments nesen noraidīja ieceri par pilnīgu grūtniecības pārtraukšanas aizliegumu.

"Mēs centīsimies nodrošināt, lai pat sarežģītas grūtniecības – kad bērns noteikti nomirs, smagi deformēts - nonāk līdz piedzimšanai, lai bērnu varētu kristīt, apglabāt un dot tam vārdu," Polijas ziņu aģentūrai PAP norādīja Kačiņskis.

Ņemot vērā plašos sieviešu protestus, Polijas parlaments pagājušajā nedēļā noraidīja likumprojektu, kas paredzēja gandrīz pilnīgu grūtniecības pārtraukšanas aizliegumu, tādējādi padarot vēl stingrāku jau tā bargo likumu, kas ļauj izdarīt abortus vienīgi gadījumos, kad nopietni apdraudēta mātes veselība, pastāv liela iespēja, ka jaundzimušajam būs ļoti smagas veselības problēmas, vai izvarošanas gadījumos.

PiS uzsvērusi, ka šī iecere bija nevis partijas, bet pilsoņu iniciatīva, tomēr Kačiņskis intervijā PAP solīja, ka viņi centīsies panākt abortu skaita samazināšanu Polijā.

"Pašreiz Polijā tiek veikti aptuveni 1000 aborti, no kuriem liels skaits tiek izdarīti Dauna sindroma dēļ," norādīja Kačiņskis. "Mēs ceram, ka drīz tā vairs nebūs. Tāds ir mūsu mērķis. (..) Mums arī jāpārliecina sabiedrība, sevišķi sievietes, un mēs to darīsim," viņš piebilda. Vienlaikus Kačiņskis norādīja, ka tas, protams, attiecas tikai uz gadījumiem, kad mātes dzīvība un veselība nav apdraudētas.

Saskaņā ar oficiālās statistikas datiem Polijā katru gadu legāli tiek izdarīti tikai daži simti abortu. Tajā pašā laikā desmitiem tūkstošiem poliešu dara to nelegāli, bet citas grūtniecības pārtraukšanai dodas uz ārvalstīm, tostarp uz Vāciju un Slovākiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!