Foto: Reuters/Scanpix
Lībijas pagaidu valdība Nacionālā padome paziņojusi par gāztā Lībijas līdera Muamara Kadafi, viņa dēla Mutasima un bijušā aizsardzības ministra Abu Bakra Junisa apglabāšanu kādā neizpaustā vietā Lībijas tuksnesī, otrdien informē aģentūra "Reuters".

 Kadafi apglabāts saskaņā ar musulmaņu tradīcijām, bet bēru ceremonija  bijusi vienkārša.

Jau vēstīts, ka pirmdien vakarā Kadafi un viņa dēla, kā arī bijušā aizsardzības ministra  Junisa mirstīgās atliekas tika izvestas no Misratas nezināmā virzienā.

Iepriekš pagaidu valdība solīja, ka Kadafi līķis tiks atdots viņa radiniekiem, taču padome nespēja par to vienoties.

Pirmdien Lībijas Pagaidu pārejas nacionālās padome paziņoja, kā gāztā valsts diktatora Muammara Kadafi mirstīgās atliekas vairs netiks izstādītas publiskai apskatei un sardze aizvēra tirgus vārtus, kur saldētavā līdz šim ikviens varēja aplūkot ceturtdien nogalinātā Kadafi līķi.

Jau ziņots, ka Kadafi sekcija leicināja, ka viņš ir nošauts. Pagaidu valdība solīja, ka  Kadafi mirstīgās atliekas nodos viņa ģimenei, kas iepriekš to pieprasījusi. Pretēji musulmaņu paražām, ka mirušais jāapglabā līdz nāves dienas saules rietam, Kadafi bēres tika atliktas, jo valsts jaunā vadība vēl nebija nonākusi pie kompromisa, ko darīt ar Kadafi mirstīgajām atliekām. Tikmēr simtiem cilvēku bija gatavi gaidīt garajās rindās, lai apskatītu bijušā valsts līdera līķi.

Pēc starptautiskā sabiedrības spiediena uz Lībijas nemiernieku pagaidu valdību, pieprasot izsmeļošu atskaiti par bijušā valsts līdera pulkveža Kadafi bojāeju, Lībija pirmdien nolēma izveidot komisiju Kadafi nāves apstākļu izmekļešanai.

Kadafi gāja bojā ceturtdien, apšaudē starp viņam uzticīgajiem kaujiniekiem un pagaidu valdības spēkiem. Kadafi tika sagūstīts savā dzimtajā pilsētā Sirtē un tika vests uz Misratas pilsētu.

Kadafi valdīja Lībijā kopš 1969.gada, kad apvērsumā no troņa gāza karali Idrisu. 2011. gada februārī valstī sākās protesti, kurus diktators vardarbīgi apspieda. Demonstrācijas izvērtās par sacelšanos un pilsoņu karu . Opozīcijas pusē nostājās pasaules lielvalstis. Militāro operāciju - civiliedzīvotāju aizsardzībai no Kadafi piekritējiem, uzsāka NATO. Lielā mērā pateicoties tai, tagadējā pagaidu valdība Nacionālā padome spēja pārņemt savā kontrolē lielāko valsts daļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!