Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas Iekšlietu ministrija nosodījusi Kremļa atbalstītā Čečenijas Republikas prezidenta Ramzana Kadirova publiskos izteikumus, kuros viņš iedrošinājis čečenu drošībniekus šaut pa spēka struktūru darbiniekiem no citām Krievijas daļām, ja tie bez Groznijas piekrišanas veic operācijas Čečenijā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Tādi komentāri no Čečenijas Republikas līdera mutes ir "nepieņemami", ceturtdien izplatītā paziņojumā norāda Krievijas Iekšlietu ministrija.

Kadirovs ar šo paziņojumu klajā nāca 21. aprīlī Groznijā, tiekoties ar spēka struktūru virsniekiem. "Es oficiāli paziņoju, ja kaut viens [drošībnieks], vienalga, vai no Maskavas vai Stavropoles, bez jūsu ziņas parādās jūsu teritorijā, šaujiet nost. Viņiem ir ar mums jārēķinās," Kadirovs redzams sakām Groznijas TV sižetā.

Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam video no TV interneta vietnes izņemts. Neatkarīgā "Dožģ TV" darbinieki atklāj, ka ar viņiem sazinājies Groznijas televīzijas pārstāvis un draudējis iesūdzēt tiesā Maskavā bāzēto mediju, ja tas no savas interneta vietnes neizņems video ar šo Kadirova komentāru.

Kadirova paziņojums izskanēja laikā, kad aug aizdomas par spriedzi starp čečenu līderi un dažām Krievijas tiesībsargājošo iestāžu amatpersonām, pastiprinot bažas, ka Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam paļauties uz Kadirovu, lai nodrošinātu kontroli pār Čečeniju, kļūst arvien riskantāk, norāda "Radio Brīva Eiropa".

Foto: AP/Scanpix

Kadirova dusmas izraisījusi 19. aprīlī notikusi Stavropoles reģiona un Krievijas Iekšlietu ministrijas drošībnieku operācija Groznijā, kurā nogalināts čečens Džambulats Dadajevs.

Lai nodrošinātu kontroli pār divos karos izpostīto Čečeniju, Putins ilgi ir bijis atkarīgs no Kadirova. Reģionu, uz kuru Maskava nosūtījusi milzu līdzekļus, joprojām apdraud islāmistu nemiernieku kustība.

Cilvēktiesību aizstāvji Kadirovu apsūdz pārkāpumos, ieviešot pašam savu islāma pārvaldes versiju, ignorējot Krievijas konstitūciju un uzturot baiļu atmosfēru.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kadirovs no aktīvistu puses ir ticis apsūdzēts savu spēku sūtīšanā operācijās ārpus republikas robežām, tai skaitā Maskavā. Spriedze starp Kadirovu un Krievijas drošībniekiem pieaugusi pēc opozīcijas līdera Borisa Ņemcova slepkavības 27. februārī Maskavā.

Vairāk par Kadirovu un viņa drošībniekiem var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!