Foto: Reuters/Scanpix
Brīvprātīgie, kas strādā Kalē nelegālo imigrantu nometnē "Džungļi", seksuāli izmanto tās iemītniekus, arī nepilngadīgos, vēsta britu laikraksts "Independent", atsaucoties uz diskusiju, kas aktīvistu starpā izvērsusies sociālajā tīklā "Facebook".

Laikraksts uzzinājis par nopietnām domstarpībām starp "Džungļu" aktīvistiem, no kuriem daži uzskata, ka seksuālas attiecības ar pieaugušiem migrantiem šādos apstākļos ir dabīgas, kamēr citi pauž pārliecību, ka tas ir ierasto palīdzības misiju kārtības noteikumu pārkāpums.

Kāds vīrietis, kurš cēlis trauksmi par šo jautājumu, vēlāk tīmeklī pakļauts masveidīgam uzbrukumam. Viņš norādījis, ka pamatā runa ir par brīvprātīgo sieviešu dēkām ar migrantiem vīriešiem.

Labdarības organizāciju līderi apstiprināja, ka tā ir nopietna problēma un pastāv bažas kā par vīriešu, tā sieviešu dzimuma aktīvistu uzmākšanos migrantiem.

Tomēr situāciju kontrolēt ir sarežģīti, jo "Džungļos" nav spēkā universālie humānie standarti. Tur nav oficiālu palīdzības organizāciju, kas kontrolētu, kādi cilvēki iesaistās brīvprātīgo darbā.

Problēma nāca gaismā pēc asas tīmekļa diskusijas brīvprātīgo starpā, kas gan vēlāk tika izdzēsta, bažījoties, ka tā var izvērsties par skandālu un par to varētu uzzināt žurnālisti.

Tomēr "Independent" vēlāk izdzēstās diskusijas kopiju saglabājis.

Domu apmaiņu kāds brīvprātīgas uzsācis sociālā tīkla "Facebook" grupā "Calais People to People Solidarity", kurai ir 36 000 biedru.

"Esmu dzirdējis par zēniem, kas, domājams, nav sasnieguši labprātīgu dzimumattiecību minimālo vecumu, un kuriem ir sekss ar brīvprātīgajiem. Esmu dzirdējis stāstus par vīriešiem, kas "Džungļos" izmanto prostitūtas."

"Esmu dzirdējis par brīvprātīgajiem, kam dienā ir sekss ar vairākiem partneriem, un tādā pašā garā viņi turpina nākamajā dienā. Un es arī zinu, ka tas, ko es esmu dzirdējis, ir tikai neliela daļa no plašāka ļaunprātīgas izmantošanas apjoma."

Šie dzimumkontakti nāk par sliktu bēgļiem, kas "atrodas pilnīgi nevienlīdzīgās spēka pozīcijās" un "ir pilnībā atkarīgi no brīvprātīgo piegādātās palīdzības".

Vairumā gadījumu ir runa par brīvprātīgajām sievietēm un imigrantiem vīriešiem, norāda aktīvists, brīdinot, ka tas nometnēs par brīvprātīgajām rada priekšstatu kā par vēlmju apmierināšanas objektu.

"Brīvprātīgo sieviešu nodarbošanās ar seksu pastiprina priekšstatu [kāds ir daudziem], ka brīvprātīgie šeit ir seksa dēļ. Šis iespaids sievietes nometnē padara par [vēlmju apmierināšanas] objektu un palielina riskus."

Neraugoties uz Francijas varasiestāžu draudiem slēgt Kalē nelegālo imigrantu nometni "Džungļi", iemītnieku skaits tur kopš pagājušā mēneša pieaudzis par 12 %, pirmdien paziņoja divas nometnē strādājošo aktīvistu organizācijas.

Iemītnieku skaits "Džungļos" kopš augusta pieaudzis par 1000 un tagad pārsniedz 10 000.

Vairums "Džungļu" iemītnieku ir vīrieši, kas grib šķērsot Lamanšu un nelegāli iekļūt Lielbritānijā. Tiesa gan, arvien vairāk esot to, kas grib palikt Francijā un "Džungļos" mitinās, kamēr tiek izskatīti viņu lūgumi pēc patvēruma piešķiršanas.

43% migrantu bijuši sudānieši, 33% - afgāņi, 9% - eritrieši, 7% - pakistānieši, 3,5% etiopieši, 1% irākieši un tikpat daudz arī sīriešu.

Nometnē bijuši 1179 nepilngadīgie, un tas ir par 300 vairāk nekā augustā. Jaunākajam bijuši astoņi gadi.

Francijas iekšlietu ministrs Bernārs Kaznēvs solījis nometni likvidēt un tās iemītniekus izmitināt citur.

Lielbritānijas valdība savukārt solījusi Kalē uzbūvēt nožogojumu, lai nepieļautu, ka migranti iekļūst kravas automašīnās, kuras dodas uz Lielbritāniju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!