Foto: Reuters/Scanpix

Kalifornija drīzumā varētu kļūt par pirmo ASV štatu, kurā aizliegts izmantot plastmasas maisiņus, vēsta portāls "USA Today".

Piektdien, 29. augustā, Kalifornijas Senātā ar balsojumu 22 par un 15 pret atbalstīts jaunais likumprojekts, kurš līdz 30. septembrim jāiekļauj štata likumdošanā.

Likumprojektā paredzēts, ka no 2015. gada maisiņus vairs nevarēs izmantot pārtikas veikalos un aptiekās, un no 2016. gada - mazajos "piemājas" veikalos, piemēram, kioskos, tādējādi cenšoties samazināt plastmasas nonākšanu uz ielām un pludmalēs.

Likumprojekts atļauj pārtikas tirgotājiem iekasēt 10 ASV dolāru centus par katru papīra un atkārtoti lietojamo maisiņu. Likumprojektā atvēlēti 2 miljoni ASV dolāri, kurus plānots izsniegt ražotājiem, lai pielāgotos likumu izmaiņām un sāktu ražot daudzreiz lietojamos maisiņus.

Pret likumprojektu iebilduši pāris republikāņi un, protams, plastmasas maisiņu ražotāji.

Ziņu aģentūra "Reuters" norāda, ka vairākās Kalifornijas pilsētās ir aizliegts pārtikas veikalos lietot plastmasas maisiņus, taču tagad plānots to aizliegt visā štatā.

Debates par šāda likumprojekta ieviešanu Kalifornijā sākās pirms diviem gadiem. Jau 2013. gadā Senāts balsoja par līdzīgu likumprojektu, taču pietrūka trīs balsu, lai to ieviestu.

Kalifornijā katru gadu izmanto vairāk nekā 10 miljardu plastmasas maisiņu.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka arī Eiropas Savienībā (ES) vēlās aizliegt plastmasas maisiņu izmantošanu.

2014. gada janvārī Eiropas Parlamenta (EP) deputāti pieņēma rezolūciju, kurā aicina no 2020. gada aizliegt videi kaitīgas plastmasas un noteiktu plastmasas maisiņu veidu izmantošanu ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!