Kalifornijā otrdien atcelta evakuācija, kas lika mājas pamest teju 200 tūkstošiem Oroviles dambja apkārtnē mītošajiem iedzīvotājiem, vēsta aģentūra "Associated Press".

Iedzīvotājiem tomēr piekodināts – ja steigā nocietinātais dambis neizrādīsies gana drošs, mājas atkal būs jāpamet.

Par Oroviles dambja drošumu pārliecināties nāksies tuvāko nedēļu laikā, kad gaidāmas vairākas spēcīgas vētras un strauji kusīs apkārtnē esošo kalnu sniegs, radot aizsprostam lielu slodzi.

Vēstīts, ka pēc bojājumu atklāšanas Ziemeļkalifornijā esošā Oroviles dambja slūžās amatpersonas izdeva pavēli evakuēties aptuveni 188 tūkstošiem cilvēku, kuri dzīvo pilsētās un ciematos lejpus dambim.

Sestdien pēc pamatīgām lietavām pār dambja malu sācis gāzties ūdens. Svētdien atklāts, ka aizsprosta ārkārtas slūžas, kas gādā, lai ūdens neplūstu pāri dambim, ir bojātas.

Pirmdien, kad ūdens līmenis Oroviles dambī kritās, helikopteri ar akmeņiem piekrautiem maisiem steidza dambi nocietināt.

Orovilas ezers ir viens no lielākajiem cilvēka izveidotajiem ezeriem Kalifornijā, savukārt Orovilas dambis ir augstākais ASV – tas sniedzas 234 metru augstumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!