Foto: Reuters/Scanpix

ASV, Kalifornijas štatā, mēnešiem ilgā sausuma dēļ vietējās varasiestādes nolēmušas dažādos veidos ierobežot ūdens lietošanu, kas jau paspēja radīt vairākus ūdens nozagšanas gadījumus, vēsta "Fox News".

Varasiestādes izmisīgi cenšas tikt galā ar jau četrus gadus ilgstošo sausumu. Gubernators Džerijs Brauns paziņojis savu mērķi par ceturtdaļu samazināt ūdens lietošanu iedzīvotāju vidū.

Lai to izpildītu, no 15. jūlija Kalifornijā tiks aizliegts izmantot publiskās dušas, kas izvietotas pludmalēs. Tas liks sērfotājiem un pastāvīgajiem pludmales apmeklētājiem meklēt citus veidus, kā atbrīvoties no smiltīm.

Daļa iedzīvotāju jau paspēja paust neapmierinātību ar lēmumu. "Nest līdzi ūdens pudeli? Cik lielu? Tvertni? Tā nav laba doma," sacījusi sieviete, kura atteikšoties no peldēšanas okeānā, ja viņa nevarēs pēc tam noskaloties ar ūdeni.

Citi iedzīvotāji pauž samierināšanos ar situāciju, atzīmējot, ka no smiltīm var atbrīvoties ar kreklu vai jebkuru apģērba gabalu. "Mēs atrodamies sausumā," noteica iedzīvotāja.

Pēc varasiestāžu aplēsēm, publisko dušu atslēgšana ļaus ietaupīt vairāk nekā 18 miljonu galonu ūdens gadā.

Līdz šim publiskās dušas tikušas slēgtas 278 Kalifornijas parkos, un tas esot veiksmīgi samazinājis ūdens lietojumu rajonā. Ūdens padeve ir būtiski ierobežota arī fermeru saimniecībās, un ir fiksēti vairāki ūdens zagšanas gadījumi. Piemēram, vienā no tiem policija aizturējusi pazīstamo aktieri Tomasu Seleku, kurš bija nozadzis ūdeni no Kalifornijas ugunsdzēsēju hidranta.

Pagājušā gadā Kalifornijas varasiestādes paziņoja par naudas soda piemērošanu iedzīvotājiem, kas iznieko ūdeni. Soda apmērs var būt līdz pat 500 ASV dolāriem (apmēram 367 eiro) dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!