Foto: Kadrs no video

Pagājušajā nedēļā vairāku Ukrainas augstskolu studenti emocionālā video uzrunā aicināja Krievijas studentus apšaubīt un pārbaudīt Krievijas propagandas izplatīto informāciju par notiekošo Ukrainā.

Atbildes video Ukrainas studentiem publicējuši prokremliskās jaunatnes organizācijas "Setj" ("Сетъ" – "Tīkls", agrāk kustība "Naši") biedri no Kaļiņingradas. Ieraksts veidots tādā pašā stilā, kā ukraiņu uzruna, taču tajā pausts Kremļa oficiālajai nostājai atbilstošs viedoklis.

Krievu jaunieši video paziņo, ka runā vairāku Kaļiņingradas augstskolu studentu vārdā, tomēr šī apgalvojuma atbilstība patiesībai var tikt apšaubīta, norāda "Radio Brīvā Eiropa", atsaucoties uz vietējiem medijiem, kuros Kaļiņingradas Valsts Tehniskās universitātes rektors norādījis, ka aktīvisti nav pašreizējie augstskolas studenti.

Jaunieši pauž stingru Maskavas nostāju – pagājušajā gadā Ukrainā notika antikonstitucionāls valsts apvērsums, Krimas iedzīvotājus gaidīja "tādi pati asinsizliešana kā Donbasā", tāpēc viņi "laipno ļaužu" aizsardzībā rīkoja "demokrātisku referendumu" un tagad dzīvo zem "brīvām debesīm".

"Mūsu zemē nenogalina. No bumbām nemirst radinieki un tuvinieki," uzsver jaunieši. Turklāt viņi uzskata, ka ASV un Eiropas Savienība (ES) sankcijas pret Krieviju ieviesusi tāpēc, jo "Krievija ir vienīgā valsts, kas patiešām cīnās par demokrātiju", kamēr ASV un Eiropa "dala pasauli".

"Jūsu lielītā Amerika un Eiropa palīdz Ukrainai ar ieročiem un munīciju, kamēr no Krievijas plūst nebeidzama humānās palīdzības straume. Domājiet, apšaubiet, pārbaudiet," aicina krievu jaunieši.

Aktīvisti video nerunā par to, ka no Krievijas uz Ukrainu plūst kaujinieki un ieroči, kā to ir atzinušas Kijeva un Rietumi. Tikmēr Maskava savu saistību ar konfliktu noliedz, bet neslēpj, ka uz Ukrainu dodas krievu brīvprātīgie "pēc sirds aicinājuma".

Savukārt tā saukto "humāno konvoju" nosūtīšanu uz Ukrainu Krievija nav saskaņojusi ne ar Kijevu, ne starptautiskajām palīdzības organizācijām, Ukrainas robežu tie būtībā šķērso nelegāli. Pastāv aizdomas, ka ar šiem konvojiem notiek prokrieviso kaujinieku apgāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!