Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons atjaunojis Aukstā kara laika premjerministres Mārgaretas Tečeres ieviesto programmu Austrumeiropas nostiprināšanai pret Krievijas ietekmi.

Fonds, kuram atvēlēti pieci miljoni britu mārciņu, jau patlaban tiek izmantots institūciju stiprināšanai Ukrainā un tam tiks piešķirti papildu 15 miljoni mārciņu, lai atbalstītu demokrātiju Moldovā, Gruzijā, Bosnijā-Hercegovinā un Serbijā, paziņojušas Lielbritānijas amatpersonas.

Modelis, pēc kura programma darbosies, ir Tečeres Kompetences fonds, kas tika izveidots 1989. gadā un tika izmantots, lai attīstītu institūcijas, pārvaldību un ekonomiku valstīs, kas bija Padomju Savienības ietekmes sfērā. To vidū bija Polija, Ungārija un Čehoslovākija, pastāstīja amatpersonas, kuras vēlējās palikt anonīmas.

Kameronam ceturtdien Eiropadomes vakariņās Briselē bija jāstāsta citiem Eiropas Savienības (ES) līderiem par "Labās pārvaldības fondu", kuru var izmantot arī valstu enerģijas un banku sektoru modernizācijai.

Ukrainu pie krīzes noveda tās institūciju vājums, korupcija un Krievijas pretdarbība centieniem attīstīt tirgus ekonomiku. Fonda mērķis ir panākt, lai tas neatkārtotos, norādījušas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!